Шабът с най-нови данни за епидемията от К-19

10 май 2020 08:02   4078 прочита


Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Димо Димов изнесе последните данни за развитието на болестта у нас на 10 май (неделя) към 8:00 часа. По данни към 17:00 часа на 9 май 1921 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Бяха доказани още 10 нови случая - в областите:

5 в Пазарджик, 4 в Кюстендил и 1 във Враца. 389 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники. 206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19. По отношение на общата картина: 938 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 983 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48, 6 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания. В световен мащаб към 08:00 часа на 10 май заразените с коронавирус са над 4 100 000 души. Починалите са над 280 000. Оздравелите са над 1 441 000. Това сочат данните на интернет-ресурса Worldometers.

Ситуацията с наличието на коронавирус в Ямбол става изключително сериозна. Припомняме, че в лечебното заведение в града има голям брой заразени и, за да приема още пациенти, то спешно се нуждае от медици. Бoлницaта oтвори трeтo oтдeлeниe зa К-19, cлeд кaтo втoрoтo ce e нaпълнилo caмo зa 24 чaca. В ромската махала се разпространява изключително притеснителна листовка. Анонимни лица са написали текст с фалшив подател "Министерство на здравеопазването", в който циганите биват подтиквани да не се подлагат на никакви кръвни тестове и да не бъдат "зомбирани".

Няма надеждни доказателства за ползите от препарата хидроксихлорохин, който е широко прилаган при пациенти с COVID-19. Това установи изследване на група учени от САЩ, посветено на връзката между употребата на хидроксихлорохин и интубацията или смъртта на пациенти в голям медицински център в Ню Йорк. Резултатите от него са публикувани в научното издание „The New England Journal of Medicine“.

Седмицата 20-26 април беше с най-високи стойности на регистрирани новозаразени с коронавирус. Но е рано да правим генерални изводи. Това заяви в ефира на БНТ главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев относно това, минахме ли пика на епидемията, идва ли нейният край и възможно ли е ново затягане на мерките.

"Ако достигнем над 100 нови случая в рамките на 3 дни, е сигнал, че нещата отиват на зле и време да затегнем мерките", добави Кунчев. България е единствената, където се увеличават случаите. „Но това са данни от преди 3 седмици. В София нещата вече са под контрол. Минахме на фаза на поява на отделни взривове, клъстери. Едни от които са болниците“, каза на свой ред проф. Кантарджиев. 

  Blitz. bg


Още за: щабът   данни   ковид   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар