Ќовините на югозападна Ѕългари€
—нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап “рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище Ѕърза пица с €йца
   –егистрац舫абравена парола

ѕрочут архитект представи проект за нов мост в √енуа


8 септември 2018 10:03   721 прочита

—нимка: EPA
—нимка: EPA


—нимка: EPA

Ќови€т мост би тр€бвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана, планира –енцо ѕиано


ѕрочути€т италиански архитект –енцо ѕиано представи официално проекта си за нов мост в √енуа, който е негов роден град.

Ќа 14 август в западната част на града рухна участък от моста „ћоранди", който бе част от магистралната мрежа на областта Ћигури€. «агинаха 43 души.

ћалко след това –енцо ѕиано предложи на областни€ управител на Ћигури€, в ко€то се намира √енуа, проект на нов мост на м€стото на частично срутили€ се. ƒнес на пресконференци€ световноизвестни€т архитект представи официално проекта си.

„Ќови€т мост би тр€бвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана", каза –енцо ѕиано, цитиран от ‘ранс прес и Ѕ“ј. „¬ него ще има нещо, което ще напомн€ на кораб", допълни той. „Ќови€т мост ще бъде с по-фина конструкци€, ще има специфично излъчване и светлина", допълни ѕиано, уточн€вайки, че мостът ще е б€л.

 метът на √енуа ћарко Ѕучи пък об€ви организирането в идните месеци на международен конкурс за възстанов€ването на квартала под моста. “ова се налага тъй като разрушаването на отломките от моста, ще наложи и разрушаването на част от жилищните блокове, намиращи се под него.

јрхитектът –енцо ѕиано е носител на наградата „ѕритцкър" през 1998 г. Ќай-известните му проекти през последните десетилети€ са музе€т „Ќ≈ћќ" в јмстердам, реконструкци€та на ѕотсдамски€ площад в Ѕерлин, проектът за небостъргача London Bridge Tower на брега на река “емза.

≈дин от най-впечатл€ващите проекти на –енцо ѕиано е културни€т център на името на ∆ан-ћари ∆ибау в Ќова  аледони€, построен за периода 1991-1998 г.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: мост  √енуа  град ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.