През февруари военните ще излязат на патриотично шествие

26 януари 2013 14:28   4 коментара   4323 прочита
По закон военните нямат право да протестират. Сн.: БГНЕС
По закон военните нямат право да протестират. Сн.: БГНЕС


По закон военните нямат право да протестират. Сн.: БГНЕС

Военните в армията протестират с патриотично шествие заради несъгласието им с политиката на Министерството на отбраната. Тъй като по закон те нямат право да протестират, през февруари ще излязат на патриотично шествие, предаде bTV.

Към него ще се присъедини и синдикатът на цивилните служители в отбраната.

Легия Раковски поиска повече яснота за предстоящите съкращения в армията тази година. Според председателя на организацията става дума поне за 2000 души. Други 1500 напуснаха миналата година. 850 от тях офицери, придобили стаж за пенсиониране заради влязлото в сила от тази година изискване за възраст при пенсиониране.

„От тази патова ситуация трябва да се намери решение. Не може така да се продължава, най- подготвените бяха принудени да напуснат - новите момчета много бързо се налага да влязат в строя”, заяви о.р. майор Иван Милов.

Цивилните служители в отбраната също ще протестират, защото смятат, че договореното срещу пенсионната възраст увеличение на заплатите тази година трябва да е еднакво за военни и цивилни.

"Този акт има и дискриминационен характер. От една страна само на основание обществено положение на една категория персонал заплатите се вдигат с 9% , става дума за военните , а за цивилните със 7 %”, обясни Тодор Воденов. Според Иван Георгиев това е прецедент, досега не е имало разделение на една категория по - нисък на друга по- висок . Всичко работят за това министерство и трябва да получат еднакво увеличение, уточни той.

Увеличенията на заплатите бяха обнародвани в държавен вестник вчера и тъй като не са начислени от финансовите служби за януари, парите ще бъдат изплатени с февруарските заплати, поясниха от Министерство на отбраната.

източник: dnes.dir.bg

4 коментара
27 Януари 2013 08:52 | волнонаемен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

АЗ съм на 60 години и до сега не съм бил свидетел на кой знае каква опасна за живота им дейност та да имат такива големи заплати, пенсии, обещетения от 20 заплати преди пенсиониране, по- малък трудов стаж от другите професии... По цял ден си разнасят ръцете в джобовете, държавата ги облича и храни, дава им жилища на нисък наем или никакъв... и това дори за волнонаемните-цивилните в армията. А сега когато съвсем логично се отвори дума да им се резнат някои от "глезотиите" нададоха вой. Да не би един хирург например да има по-малък професионален стрес и отговорност от един военен?! Защо той не се пенсионира по-рано с 20 пенсии обещетение, с висока заплата и пенсия, като на военен... Нормално е да протестират, като им орязват баницата, но се надявам да не им изпълнят исканията, не мисля че ги заслужават!


27 Януари 2013 18:48 | А ТАКА
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

абе волнонаебен що не сложи и ти капата сега друга песна щеше да пееш а сега стоиш отстрани и клявкаш завистливо не ти стискаше нали по лесно беше да си гледаш козичките и прасенцето а това си заслужил седи мирен сега


27 Януари 2013 22:31 | до а така
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Волнонаемния който нападаш в коментара си едва ли се изхранва като гледа козички и прасенца. Начина на изразяване и правописа му говорят че е интелигентен човек и едва ли е изпаднал толкова че да гледа добитък и да завижда на военните. Написаното от него си е много точно.


28 Януари 2013 08:44 | А ТАКА
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

много е точно моето мнение защото до 60 г възраст си е уредил живота дори и този на децата и внуците си след 17 ч имаше време за всичко дори и за добитъка си повечето въртяха опашки около началниците жените им работеха гарнизони не са сменяли пред очите ми са били 27 г уважавам ги бяха добри хора и специалисти но явно дядката е обиден и озлобен някои ги караха да станат старшини взеха поне пенсии някои които отказаха сега съжаляват и ще тропкат до 65 г съдба нали но се ла ви
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар