Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина Сузанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си
   РегистрацияЗабравена парола

През 2019 г. работим за хазната 138 дни


14 Януари 2019 09:49   1782 прочита

Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Денят на данъчна свобода идва на 18 май


Тази година ще работим 138 дни за държавата, показват сметките на икономистите. Това е повече, отколкото през предходните години. Средно за един ден българите ще изработват по 319 млн. лв.

Най-много дни ще отделим, за да попълним приходите от ДДС и акцизи. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец. За подоходни и корпоративни данъци ще работим съответно по 12 и 8 дни.

Сред работещите у нас има такива, които смятат, че парите от данъците и осигуровките не се разпределят правилно от държавата.

Красимир Костов е един от тях. Той е технолог във фирма за био оцет.

„Болниците в София не са като болниците във Видин, Монтана и Лом. Трябва според мен да се насочат усилията към едно-единствено перо и като то стане – към следващото, а не да се пръска за всичко по малко и те абсолютно да не стигат за нищо”, казва мъжът.

Собствениците на бизнеса Лидия и Ивайло отичат, че с разрастването на пазара, расте и данъчно-осигурителната тежест за фирмата. Срещу парите, които дават на държавата, искат бързи пътни връзки, но в Северозападна България ги няма: „Крайно време вече е да се вложат пари за тия пътища и да се оправят. Това ще отвори целия край и промишленост и абсолютно всичко ще бъде по две – минимум”, казва Ивайло.

А според Лидия парите от данъците могат да се инвестира в по-бърза администрация: „Процедурите по регистрация, по изследвания на продуктите, които правим – всичко много бавно се случва, докато в бизнеса всичко трябва да се случва много бързо: нас пазарът не ни чака”.

Икономистите пък отчитат, че фалстартът на много реформи кара хората да се чувстват недоволни и да смятат, че парите от данъците не се разходват ефективно:

„Нов здравен модел доникъде, застраховките – бонус-малус уж нова систем, но в детайлите катастрофа не можа да стане. Тол системата виждаме как стартира, т.е. много реформи, които уж рационализират, но не са достатъчно готови към момента на въвеждане”, обясни Петър Ганев от Института за за пазарна икономика.

И въпреки че подоходните данъци у нас са ниски, сметките на икономистите показват, че при средна заплата за първите 9 месеца на изминалата година над 1100 лева данъчното бреме не е малко, защото удръжките за различните фондове са 247 лв.

източник: btvnovinite.bg

Още за: работа  хазна  свобода Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.