Ќовините на югозападна Ѕългари€
—нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018
   –егистрац舫абравена парола

ѕредлагат въвеждането на задължителна здравна застраховка


12 септември 2018 09:43  3 коментара   1250 прочита¬ъвеждане на задължителна здравна застраховка. “ова предвиждат промени в здравноосигурителни€ модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. ƒокументът все още не е официално публикуван.. ќсигуровката от 8%, ко€то сега отива в «дравната каса, ще се запази, но се въвежда допълнителна, ко€то ще е задължителна и ще отива в застрахователите.  асата ще плаща лечението до определена сума, всичко над не€ ще се поема от съответни€ застраховател.

«дравни€т министър преговар€ с представителите на различни организации в опит да ги убеди в идеите си. Ќай-общо казано, предлага се освен вноската за здраве, ко€то правим сега, да има и още една. “€ ще отива в застрахователните.

–азмерът ѝ н€ма да зависи от дохода ни, а ще се определ€ спр€мо възрастта, пола и региона, пише в документа. ≈ксперти казват, че иде€та парите за здраве да не се управл€ват само от  асата е добра, но така разписана, поражда твърде много въпросителни и е спорно дали може да заработи, още повече пък успешно.

«дравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец. »зчислени€та обаче са направени на база цените на клиничните пътеки, по които лекуват болниците. Ќе са взети предвид разходите за лекарства например. –еални€т размер на вноската ще се определи от застраховател€, който н€ма да има право да отказва задължителна застраховка. — предложените промени се въвежда т. нар. „критична лини€” – сумата, до ко€то  асата и пациентът ще си подел€т плащането, а над не€ ще плаща изц€ло застраховател€т.

ѕрочети повече ¬ примерните сметки за „критична лини€” се посочват 700 лв. – ако лечението е до тази сума, 85 на сто от не€ ще плати  асата, 15 на сто – пациентът. јко лечението е по-скъпо, всичко над не€ ще се поема от застраховател€. јко пациентът е ползвал н€какви екстри, ще плаща за т€х кеш или за сметка на нарочна доброволна застраховка. «асега остават много въпроси без отговор, например кой ще сключва задължителните застраховки за хората, които сега държавата осигур€ва, като децата и пенсионерите например.

≈кспертите казват, че така разписана, иде€та на практика означава, че  асата ще плаща евтиното лечение, а скъпоструващото ще е изц€ло за сметка на застрахователите. —пециалистите са критични и за това, че липсват разчети за риска и за резервите, които тр€бва да формират дружествата и за това как ще се случи тази пром€на. ќчаква се днес здравни€т министър да запознае кабинета с идеите си по време на заседанието на ћинистерски€ съвет, а по план те тр€бва да заработ€т от 2020 г., пише actualno.com.

—. ѕетров

ќще за: промени  модел  здраве ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


3 коментара

12 септември 2018 13:03 | тамерланд
ќценка:
4
 (
4
 гласа)

Ќј¬–≈ћ≈“ќ Ѕќ… ќ » ƒяЌ ќ¬ ќ“ –јƒЌј’ј 1ћЋ–ƒ » 400ћЋ Ћ≈¬ј ќ“ «ƒ–ј¬Ќј“ј  ј—ј —≈√ј ≈ —Џўќ“ќ


12 септември 2018 14:54 | Ѕаба
ќценка:
4
 (
4
 гласа)

предлагам да покан€т " ќлимпик" да поеме здравното застраховане.


12 септември 2018 17:02 | ƒ€до
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

ўе се наложи да плащаме още пари за здраве, защото циганите у нас се лекуват с нашите пари, плод€т се като плазмодии и пак ние плащаме за раждани€та им. — нашите пари им плащат и помощи... живе€т от години като паразити на гърба на работещите у нас, които стават все по-малко и тр€бва да плащат още за да имаме лекари и болници
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.