Помилваха български гражданин, който изтърпява наказание за престъпления, извършени преди повече от 20 години

05 април 2013 21:30   4403 прочита


С указ от 5 март 2013 г., по предложение на Комисията по помилването при президента, е помилван български гражданин, който изтърпява наказание за престъпления, извършени преди повече от 20 години. През февруари миналата година молителят е освободен условно предсрочно от изтърпяване на наказание за престъпления, последното от които е извършил през 1998 г. Оттогава той води законосъобразен начин на живот, а изпитателният срок е изтекъл успешно, се посочва в мотивите на Комисията, част от които са публикувани в редовния й отчет за месец март.

Изтърпяваното в момента наказание е за престъпления, извършени преди престъпленията, от наказанието за които осъденият е освободен условно предсрочно.

Въпреки тежкото си здравословно състояние, молителят е бил трудово зает в периода преди постъпването си в затвора и активно се грижи за семейството си, са установили експертите на Комисията.

В мотивите си те посочват също така, че „продължаването на изтърпяването на наказанието обезсмисля постановеното със съдебен акт условно предсрочно освобождаване и констатираното от всички компетентни държавни органи наличие на корекционен процес. След като съдебната власт е приела, че лицето е поправено след извършване на последните си престъпления, не е оправдано да търпи репресия за престъпления, извършени много по-рано, е счела Комисията по помилването.

От 58 получени молби през месец март Комисията е решила 44 преписки. Седем от молбите са прекратени, тъй като молителят не търси помилване, то е неприложимо или няма настъпили нови обстоятелства след вече постановен отказ. По 37 от молбите е поставен отказ от помилване.

В отчета си Комисията описва новостите в практиката си по разглеждането искания на молители, несъотносими към института на помилването. Сред тях са искания да бъде помилвано наказанието глоба, мерките за пробационен надзор, наложени за изтърпяване в изпитателния срок на условно осъждане или условно предсрочно освобождаване, а също така искания за реабилитация и за опрощаване на остатък от изпитателен срок на условно осъждане.

източник: blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар