Официално: Имаме Брекзит! Великобритания вече е вън от Европейския съюз

01 февруари 2020 07:58   2583 прочита


Официално Великобритания напусна Европейския съюз преди минути! Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те. Това е първата държава, напуснала Европейския съюз. 

Борис Джонсън отбелеза случая по специален начин: на тъмните стени на резиденцията му на "Даунинг стрийт" 10 бе прожектирано отброяване на секундите до излизането на страната от Общността. На пилоните около парламента пък бе издигнат британският флаг. На метри от британския парламент районът бе отцепен от полиция. Поддръжници на „развода“ се събраха, за да отпразнуват паметното събитие. 

Както ви съобщихме по-рано, раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това. 

С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5, 5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване. 

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент ще символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период. 

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит. Glas.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар