© Сн.: iStock.comЯжте повече банани и авокадо, ето защо Учените с революионно откритие! "Убиват" псориазиса с клетъчна терапия Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище
   РегистрацияЗабравена парола

Община Карнобат отказа да прехвърли собствеността на своите язовири на държавата


12 август 2018 10:27   1404 прочита

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock


Снимка: Shutterstock

Без язовирите поливането на обработваемите площи е обречено, смята кметът на общината


Община Карнобат ще продължава да стопанисва самостоятелно язовирите си и отказа да ги прехвърли на държавата. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Запазваме контрол върху язовирите си, за да спасим поминъка на зеленчукопроизводители, овощарите и рибовъдците, каза кметът Георги Димитров. Той заяви, че общината ще отговаря за целостта и изправността на всичките си 72 язовира.

Кметът информира, че приходите от отдаването под наем на язовирите не са високи и достигат нива от около 100 000 лева годишно, но припомни, че язовирите осигуряват единствения поминък на хора от общината, които се занимават с рибарство или с интензивно земеделие, т.е. със зеленчукопроизводство и овощарство.

Без язовирите поливането на обработваемите площи е обречено, добави кметът.

В момента община Карнобат е задължена по закон да почиства от храсти и дървета, намиращи се в 500 метровата зона след язовирните стени. Ако този ангажимент не се изпълнява, държавата налага глоби, които се покриват от общинския бюджет.

Нито една институция не поддържа редовно следващите метри от коритата на реките, т.е. речните корита извън 500 метровата зона остават без постоянен надзор, а глоби за подобни примери на безстопанственост няма, каза градоначалникът.

източник: dnes.dir.bg

Още за: община  Карнобат  собственост  язовири Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.