Нинова:  България ще наложи вето, ако не бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия 

14 май 2022 07:19   1985 прочита


По време на Експертния консултативен съвет по горивата, чийто ръководител е вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, тя съобщи, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Вицепремиерът припомни още, че България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето. 

„Полагаме усилия да стабилизираме икономиката и да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена“, каза още министърът. 

По време на срещата участниците в Съвета разгледаха проблеми и предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предстои те да бъдат обединени и предложени за ново обсъждане. Представители на някои от институциите настояха за координация на различните дейности в сектора на горивата, а министър Нинова предложи свикване на съвета отново по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. "Най-важно е да има диалог между държавата и бизнеса и добра координация между институциите“, заключи Нинова. 

Припомняме, постоянно действащият съвещателен орган към министъра на икономиката не е свикван от две години. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар