Ќовините на югозападна Ѕългари€
“айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви  ќт чистачка до милионерка! ѕодробности около кървавото убийство на гръцки кардиолог: ≈то го полица€т... «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018
   –егистрац舫абравена парола

ћосква къса връзките с ¬селенската патриарши€ заради ”крайна


15 септември 2018 10:32   1659 прочита

ѕатриарх ¬артоломей. —нимка: Ѕ√Ќ≈—
ѕатриарх ¬артоломей. —нимка: Ѕ√Ќ≈—


ѕатриарх ¬артоломей. —нимка: Ѕ√Ќ≈—

¬артоломей изглежда склонен да признае  иевската патриарши€, което вбес€ва –ѕ÷


–уската православна църква об€ви днес, че къса част от връзките си с ¬селенската патриарши€ в »станбул заради подкрепата на патриарх ¬артоломей за независима от ћосква украинска автокефална църква, предаде „‘ранс прес”.

„Ќа практика всеки път, когато –уската православна църква се намира в трудна ситуаци€, ние получаваме удари в гърба от страна на  онстанстинополската патриарши€”, за€ви днес ръководител€т на дипломаци€та в ћосковската патриарши€ митрополит »ларион.

–уските духовници н€ма да участват повече в епископалните събирани€, комисии и структури, председателствани от представители на  онстантинополската патриарши€. ¬торо, в литургиите си църквите под контрола на ћосква н€ма да се мол€т повече за  онстантинополски€ патриарх.

¬ ”крайна има църква, свързана с –уси€, и църква, ко€то е предана на  иевската патриарши€, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 г. и ко€то не е призната досега от нито една православна църква по света.

¬селенски€т патриарх ¬артоломей не е об€вил официално решението си за признаване на автокефална църква в ”крайна, но тази перспектива, ко€то би позволила на ”крайна да се освободи от религиозното попечителство на –уси€ над част от поклонниците, е нетърпима за ћосковската патриарши€, отбел€зва ј‘ѕ.

ѕрез септември  онстантинополската патриарши€ прати двама емисари в  иев, което породи гнева на –уската патриарши€. „ онстантинополски€т патриарх навлезе в каноничната територи€ на ћосковската патриарши€, като прати двама свои екзархи в  иев”, каза митрополит »ларион.

–уски€т патриарх  ирил, см€тан за съюзник на президента на –уси€ ¬ладимир ѕутин, се противопостав€ твърдо на искането за независимост на  иевската патриарши€, ко€то не е призната, но е подкреп€на от проевропейките украински власти.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: ћосква  връзки  патриарши€ ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.