Ќовините на югозападна Ѕългари€
”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€ ƒомашен мехлем разрушава шиповете ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си
   –егистрац舫абравена парола

ћинистър-председател€т Ѕойко Ѕорисов се срещна с архитекта ‘икрие Ѕулунмаз, под чието ръководство бе реставрирана жел€зната църква Д—в. —тефанУ в »станбул


12 февруари 2019 10:28  1 коментар   2482 прочитаћинистър-председател€т Ѕойко Ѕорисов се срещна с архитекта ‘икрие Ѕулунмаз, под чието ръководство бе реставрирана жел€зната църква „—в. —тефан“ в »станбул. ѕремиерът изрази благодарност за усърдната работа на цели€ екип, работил по възстанов€ването на български€ храм в автентичен вид. „∆ел€зната църква „—в. —тефан“ блести като бижу. –адвам се, че днес т€ е действащ православен храм и в не€ се отслужват редовно празнични литургии“, каза министър-председател€т и благодари на турските власти за съвместната работа.

јрхитект ‘икрие Ѕулунмаз подчерта, че това е бил много вълнуващ за не€ проект. „ѕостарахме се да съхраним всички достойнства на църквата “—в. —тефан” в новата конструкци€”, каза архитект Ѕулунмаз. “€ посочи, че за една година, откакто е открит, храмът е станал притегателно м€сто за много от туристите, които посещават »станбул.

Ќа 7 €нуари 2018 г. премиерът Ѕойко Ѕорисов и президентът на “урци€ –еджеп “айип ≈рдоган откриха тържествено реставрираната жел€зна църква „—в. —тефан” в »станбул. “€ е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. ’рамът е осветен на 8 септември 1898 година от ≈кзарх …осиф. “огава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Ѕългарската държава около 1 млн. златни лева. ”никалната постройка от метал, проектирана от арменски€ архитект ’овсеп јзнавур, е била изработена в јвстри€ от металургичната фирма "¬агнер", а елементите на конструкци€та са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Ѕили са сглобени на м€сто. ƒължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

ѕо време на срещата архитект Ѕулунмаз подари на министър-председател€ картина на жел€зната църква “—в. —тефан“.

ќще за: Ѕойко Ѕорисов  среща  църква ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

12 февруари 2019 16:41 | тамерланд
ќценка:
0
 (
2
 гласа)

»  ј ¬ј ѕќЋ«ј-Ќ» ј ¬ј
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.