Милиардер иска да купи 2 острова и да засели там бежанци

15 септември 2015 10:15   1 коментар   4984 прочита
Има десетки необитаеми острови, които може да поберат стотици хиляди бежанци, смята богатият египтянин. Сн.: EPA/БГНЕС
Има десетки необитаеми острови, които може да поберат стотици хиляди бежанци, смята богатият египтянин. Сн.: EPA/БГНЕС


Има десетки необитаеми острови, които може да поберат стотици хиляди бежанци, смята богатият египтянин. Сн.: EPA/БГНЕС

Египетски милиардер съобщи, че води преговори за покупка на два гръцки острова, на които да настани хиляди бежанци от Сирия и от други зони на конфликти.

"Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна", писа в Туитър египетският бизнесмен Нагиб Сауирис, цитиран от АФП и БТА.

От началото на годината над 430 000 души, главно от Сирия, прекосиха Средиземно море, бягайки от бедността или от конфликтите в страните им, с надеждата да се преселят в Европа, сочат данни на Международната организация по миграцията. Над 2800 загинаха или изчезнаха, напомня АФП.

"Набелязах два острова в Гърция и сега водя преговори със собствениците им. Готови сме да преговаряме с тях, при условие, че гръцкото правителство даде съгласие там да бъдат приети възможно най-голям брой бежанци. Очакваме зелена светлина от Гърция, за да започнем необходимите административни процедури за приемане на бежанците", добавя Сауирис.

Имената на островите не се съобщават.

Според Сауирис има десетки необитаеми острови, които може да поберат стотици хиляди бежанци. Той добави, че един остров в Гърция или Италия може да струва между 10 млн. и 100 млн. долара, но изтъкна, че „най-важното са инвестициите в инфраструктурата“.

Ще има „временни постройки да приютят хората, но после ще започнем да наемаме хора за строителството на къщи, училища, болници, университети“, каза в интервю по-рано този месец милиардерът.

"Когато нещата се подобрят, който иска да се върне в родината си, да се връща", каза тогава Сауирис, чието семейство е изградило известния курорт Ел Гуна по египетското крайбрежие на Червено море.

Бизнесменът ще се срещне с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да обсъдят възможните форми на сътрудничество.

Египетският милиардер предлага единият остров да бъде наречен Айлян, на сирийчето, което се удави и чието тяло бе намерено на плаж в Турция, посочва АФП.

Друг милиардер - норвежецът Петер Стордален, вече предложи 5000 безплатни дни престой за бежанци в своите хотели.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
15 Септември 2015 19:48 | Гражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да си ги вземе в Египет
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар