Космосът безвъзвратно променя ДНК на астронавтите

17 март 2018 10:10   2044 прочита
Изследване на НАСА на двама близнаци, показва промени в ДНК на единият от тях след престоя му в Космоса. Сн.: NASA
Изследване на НАСА на двама близнаци, показва промени в ДНК на единият от тях след престоя му в Космоса. Сн.: NASA


Изследване на НАСА на двама близнаци, показва промени в ДНК на единият от тях след престоя му в Космоса. Сн.: NASA

Програмата на НАСА Twins Study за изследване на промените в човешкия геном в космоса, показва, че 7 на сто от човешката ДНК се променя необратимо.

Изследването е извършено върху геномите на братята близнаци Скот Кели и брат му Марк Кели.

Скот Кели е прекарал на борда на МКС през 2015 и 2016 година общо 520 дни, докато брат му Марк е бил през цялото време на Земята.

Понастоящем съществува ограничение на НАСА, според което един астронавт може да прекара в Космоса максимум 6 месеца.

В същото време, обаче, един евентуален полет до Марс би траял минимум 3 години и експериментът на агенцията с изучаване на промените в генома може да хвърли светлина върху евентуалните проблеми от толкова дълъг престой в Космоса.

Изследователите са наблюдавали психологическото и физиологичното състояние на Скот и го сравняват със състоянието на брат му.

По-специално, те са изследвали различни протеини и са подложили на оценка когнитивните способности на близнаците.

Десет изследователски групи представили предварителните си резултати миналата година в рамките на Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА (2017).

Наскоро тези резултати бяха потвърдени.

Според учените, пътуването в космоса е свързано със стрес, иницииран от липса на кислород, увеличаване на възпаленията и забележими промени в състава на хранителните вещества, които са причинили някои генетични промени в тялото на астронавта.

През 2017 г. учените открили, че крайните части на хромозомите на Скот Кели - неговите теломери - стават по-дълги, докато е бил в космоса.

По-нататъшно тестване потвърждава това и показа, че по-голямата част от теломерите отново са се скъсили два дни след завръщането му на Земята.

Установено е, че 93% от гените на Скот Кели са се нормализирали.

Въпреки това, останалите 7% може да покажат дълготрайни промени в ДНК, свързани с имунната система, намаляването и на ДНК), начинът на образуване на костите, липсата на кислород и повишените нива на въглероден диоксид.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар