Ќовините на югозападна Ѕългари€
”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€ ”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал!  расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол
   –егистрац舫абравена парола

 лючови избори могат да легитимират националистите в Ўвеци€


9 септември 2018 09:58   896 прочита

—нимка: EPA
—нимка: EPA


—нимка: EPA

Ѕитката между големите партии се очертава без €сен победител


Ўвеци€ избира днес нов парламент, а също така 20 провинциални и 290 общински събрани€. —поред анализатори вотът ще приключи, без нико€ парти€ да е спечелила €сно мнозинство, а крайната десница би могла са извоюва позици€ на арбитър в парламента, отбел€зват „‘ранс прес” и ƒѕј, цитирани от Ѕ“ј.

ќколо 7,4 милиона души имат право да гласуват.

—лед изборите състав€нето на ново правителство се очертава сложно. —оциологическите изследвани€ показват, че л€воориентирани€т блок, съставен от Ўведската социалдемократическа работническа парти€ на досегашни€ премиер —тефан Ћьовен, ѕарти€та на зелените и Ћ€вата парти€, ще спечели 41 процента от вота, а главни€т им съперник - десноцентристки€т јлианс, съставен от ”мерената парти€, ѕарти€та на центъра, либералите и христи€ндемократите, ще получи 37,7 на сто.

—поред социологическите изследвани€ социалдемократите ще се представ€т най-зле от 20-те години на минали€ век и ще получи 25-26 процента от вота, с около 6 процентни пункта по-малко от резултата им през 2014 г. ѕредизборните анкети отреждат също така на крайнодесните "Ўведски демократи" 19 на сто от вота, с 6 пункта повече от резултата им през 2014 г.

—поред шведското законодателство след изборите досегашни€т председател на парламента - социалдемократът ”рбан јлин, провежда консултации с всички парламентарно представени партии и после предлага за гласуване кандидатурата на партиен лидер за премиерски€ пост. ¬ случай, че кандидатурата не бъде одобрена, той има право на още три опита. ƒосега в съвременната шведска истори€ до подобно нещо не се стигало.

јнализатори предвиждат н€колко възможни сценари€ след изборите. —поред първи€, социалдемократът —тефан Ћьовен може да състави второ правителство на малцинството, като се над€ва да бъде подкреп€н от центристите и/или от либералите. ¬тори€т вариант предвижда правителство на консервативни€ лидер ”лф  ристершон (лидер на ”мерената коалиционна парти€) и на партиите от коалици€та „—ъюза”.

“е обаче ще имат нуждата от гласовете на крайната десница, за да достигнат мнозинство. ¬ зам€на крайната десница може да поиска отстъпки, см€тат наблюдателите.

ѕри провал на двата варианта, може да се стигне до отправ€не на покана от социалдемократите към либералите и центристите за преговори за състав€не на правителство. Ќ€кои анализатори заговориха и за предсрочни избори, ако преговорите след изборите днес не дадат резултат.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: избори  Ўвеци€  партии ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.