Новините на югозападна България
Воля! Жени е в инвалидна количка, но продължава да покорява върхове със силата на духа си  Полезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които всяка дама трябва да знае Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище
   РегистрацияЗабравена парола

Как проработи експериментът с 4-дневната работна седмица в Русе?


4 декември 2019 10:28   1488 прочита

Кадър: Нова тв
Кадър: Нова тв


Кадър: Нова тв

Тя беше въведена преди 6 месеца от фирма за консултантски услуги


Интересен експеримент в Русе започна преди половин година. Собственик на консултантска фирма въведе четиридневна работна седмица, като запази заплатите и бонусите на служителите си.

Шест месеца по-късно експериментът е оценен не просто като положителен, а и като единствения възможен начин на работа в тази фирма, съобщава Нова тв.

Когато през юли Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата, не е много сигурен за резултата. Днес вече няма никакво колебание - ползите от 4-дневната работна седмица са безспорни.

"Спокойно можем да отчетем експеримента като успешен, тъй като нито работата изостава, а всъщност и атмосферата в офиса е невероятна", обяснява Петър Петев, собственик на консултантска фирма.

Той дори не намира недостатъци в този модел на работа, защото колегите му сами си правят графика за почивките.

"Имаме постоянно присъствие в офиса, но пък хората се редуват. Понякога сливат петък с понеделника от едната и от другата седмица и им стават дори четири поредни почивни дни", обяснява Петър Петев.

Въпреки по-малкото работни дни заплатите на служителите във фирмата не са намалени. Отпуските - също, а бонусите са се увеличили.

"Имаме система, по която възнаграждаваме експертите по повод на конкретна работа, конкретно мероприятие, което така се е случило с по-голям интензитет на натоварването, така че нищо не се е променило", обяснява директорът на фирмата.

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат на стандартната седмица.

"Даже не стои на дневен ред въпросът за отмяна на този начин на определяне на работното време", казва Петев.

Служителите са доволни и успяват да се справят с планираните си задачи за по-кратък период, но и защото им остава време за развлечения и хоби.

В тази русенска фирма всички са единодушни, че успешният модел може да се внедри и в други компании в сферата на услугите.

източник: dnes.dir.bg

Още за: експеримент  седмица  Русе Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.