Ќовините на югозападна Ѕългари€
”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! —узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си ѕолезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които вс€ка дама тр€бва да знае
   –егистрац舫абравена парола

»ван “отев: ƒо 2 месеца площад Д÷ентраленФ в ѕловдив ще бъде готов


12 януари 2019 09:51   2678 прочита

—нимка: btvnovinite.bg
—нимка: btvnovinite.bg


—нимка: btvnovinite.bg

 андидатурата на града за ≈вропейска столица на културата се правеше от ентусиасти, включиха проекти, за които не беше проверено състо€нието на обектите, призна кметът на ѕловдив


ƒо 2 месеца площад „÷ентрален” в ѕловдив ще бъде готов, увери кметът на града »ван “отев в предаването „“ази събота” по bTV. “ой беше категоричен, че ѕловдив е готов за ≈вропейска столица на културата и с нетърпение очаква днешни€ празник по официалното откриване.

«апочнахме площада през 2012 г., но никой не е предполагал, че това е толкова сложен проект и 5-6 г. не може да бъде завършен, призна “отев.

„ќтдолу имаме римски форум на 2000 години, 5 археологически сезона. “ова е площад, свързан с римски€ площад на ѕловдив, и не може просто да смениш едни плочки. ѕоложихме огромни усили€, помъчихме се, но до 2 месеца всичко ще е наред”, подчерта кметът.

„ андидатурата на ѕловдив се правеше от ентусиасти, хора, изключително независими от общината, имаха много мечти и идеали. “е включиха проекти, които не б€ха обследвани за това, какво е фактологичното състо€ние на конкретните обекти”, призна още той.

“отев отговори и на упреците, че проектите е тр€бвало да бъдат предварително проверени, преди да се кандидатства с т€х. „јко културна столица е инфраструктурен проект, може би тр€бваше, но това е културен проект. “ези 4 обекта са пренебрежимо малко за това, което ще се случи в ѕловдив. Ќай-важни€т проект са хората и събити€та, които ще се случат, имиджът на ѕловдив”, отбел€за пловдивски€т кмет.

„ огато видите багер на площад „÷ентрален”, това означава, че преди това 8-10 г. н€кой е работил по това – граници на територи€та, съгласуване с Ќационални€ институт по паметниците. –азкопаването е финални€т етап, това вече е свършената работа”, изтъкна “отев.

„‘актът, че включихме кино „ осмос” в програмата, е огромно и тежко политическо решение. ќбщина ѕловдив искаше преди 7 г. да го разруши и да направи многоетажен паркинг. ‘актът, че сме го включили, означава, че сме му дали живот”, за€ви още той.

ѕо думите му тези проекти не са ключови, а в перифери€та на културната столица, по т€х се работи и ще бъдат готови.

ѕолучени€т от държавата бюджет за инфраструктура е 10 млн. евро, всичко друго се финансира от община ѕловдив и спонсори, уточни още “отев.

—амо за площад „÷ентрален” имаме 7 милиона от държавата и още почти 10 милиона от община ѕловдив, за кино „ осмос” – 2 милиона от държавата и отделно 3 милиона от общината, посочи той.

Ќие сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата, убеден е “отев. “ази вечер на откриването той очаква хил€ди хора.

 метът на ѕловдив изтъкна също, че чувства достатъчно подкрепа от правителството, но от ћинистерството на културата – „би се замислил”.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: »ван “отев  площад  ѕловдив ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.