Иван Гешев не планира да напуска поста си доброволно 

07 декември 2021 06:55   6 коментара   4925 прочита


 
  
„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа богоизбрани“ - това казва главният прокурор Иван Гешев в първото си интервю от година - пред сайта на в. „24 часа". 

Главният прокурор, чиято оставка се готвят да искат със специална декларация формациите, преговарящи за ново правителство, даде да се разбере, че не планира да напуска поста си доброволно. "Щом политици ми искат оставка, значи си върша работа - при това добре", казва Гешев в интервю за "24 часа". 
 
Реформата в прокуратурата и персонално ограничаването на правомощията на обвинител номер едно е сред консенсусните теми за четирите формации, които се готвят да управляват заедно. 

Заради необходимостта и от конституционни промени, за каквито оформящото се мнозинство няма достатъчно гласове, се стигна и до идеята Гешев да бъде подсетен да си отиде. 

Няколко пъти това направи съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков, който е обект на проверка от Спецпрокуратурата заради проблема с гражданството му по време на назначаването му за служебен министър през май. 

„Явно, за съжаление, ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал. 

Трябва да е ясно, че прокуратурата ще продължи стриктно да спазва законите и Конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, част от европейското семейство, а не Древният Рим за шепа богоизбрани“. 

"Щом ми искат оставката, значи си върша работата", каза още Гешев. 

 
Преди дни стана ясно, че проверката срещу Кирил Петков е продължена до средата на декември, а до месец след това наблюдаващият прокурор трябва да каже - ще се търси ли или не наказателна отговорност от вероятния следващ премиер за това, че е декларирал, че има само българско гражданство, докато все още е имал и канадско, или не. 

Обвинител номер едно призова политиците да работят в интерес на гражданите, а не да участват в междуинституционални войни и лични вендети. 


 

6 коментара
07 Декември 2021 07:19 | Стефанов
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

"Щом ми искат оставката, значи си върша работата" - цитирам Гешев. Ама че логика! Излиза, че вършенето на работата е условието за искане на оставка. Точно обратното е господин Гешев.


07 Декември 2021 10:37 | старогражданин
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Властта се взима от Безотчетния капитал на Партията. Дирек[тно и открито. Гешев за разлика от Стефанов знае това и знае кога и как да го каже. И аз казах!


07 Декември 2021 11:27 | До староселянина
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Изкуфял старец, гледай си доматите, политиката ти е чужда.


07 Декември 2021 12:18 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

До старогражданин. Уж си много отдавна в политиката, ама трудно се ориентираш. Време е да скъсаш с пещерния антикомунизъм. Искам да те питам: 1. Новите управници чий проект са - на глобал-либералите на Байдън, или на консервативния панславизъм на Путин? 2. ГЕРБ повече дясна, а БСП повече лява партия ли е? По два аргумента за и против. 3. Безпристрастен ли е Гешев? Примери "за". 4. Вярваш ли, че в България има още комунисти? 5. Ако не е тайна, както какъв партиен деец си се изявявал? Бъди здрав и си пази нервите. Важно е...


07 Декември 2021 13:20 | старогражданин
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Когато ти четеше история на КПСС, аз слушах "Лондонски коментар". Имам много отличия, но за професионализъм. За медал не стигнах. Уше или партиен член беше
Условието. Голям праз. Обичам си Родината и се кефя на мои съоръжения, които работят вече 50години по страната.. С тебе ли да влизам в дебат?!


07 Декември 2021 16:59 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

До горния. Все пак благодаря, защото разбра - бил си строител на Развития социализъм. Нали се сещаш, че съоръжения по онова време не се правиха току така. Браво за това. Но защо тая злоба? Колкото до четенето - прав си - История на КПСС, но и "Исторически новели". Само за сведение. Колкото до дебата - има полза ако научиш другия на нещо, но не и на омраза. Споко и пак нервите, нервите... Конспиративноста е за "ушетата". Кой пише криейки се зад псевдоним? А, господин старогражданин?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар