¬нимание родители: √ерманската полици€ разпространи апел с ужас€ващи снимки на дете, вид€но в детско... Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики ”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€
   –егистрац舫абравена парола

»рландците празнуват ƒен€ на —вети ѕатрик


17 март 2019 10:46   1505 прочита

—нимка: EPA
—нимка: EPA


—нимка: EPA

Ќа него са посветени над 2000 катедрали и църкви по света


»рланди€ отбел€зва национални€ си празник - ƒен€ на —вети ѕатрик. “ой е един от най-известните и почитани христи€нски светии. Ќа него са посветени над 2000 катедрали и църкви по света.

ƒен€т на —вети ѕатрик се отбел€зва на 17 март като държавен празник в »рланди€, —еверна »рланди€, на ћонсерат и в канадската провинци€ Ќюфаундленд и Ћабрадор. ѕатрик се счита също за покровител на Ќигери€, където имало основно ирландски мисионери.

ѕървоначално цветът, който се е асоциирал с ѕатрик, е бил сини€т, но през вековете вли€нието на зелени€ цв€т е нараснало. «елени панделки и детелини са се носели по случай ƒен€ на —вети ѕатрик още през XVII век. —поред поверието ѕатрик е използвал трилистната детелина, за да об€сни —ветата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във важен момент от празненствата.

¬ »рланди€ празникът на —вети ѕатрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. ѕи€т се ирландско уиски и бира. “ой се отбел€зва и в Ѕългари€. “ази вечер Ќƒ  и Ќационалната библиотека "—в. —в.  ирил и ћетодии" ще бъдат осветени в зелено.

“ака те ще се включат в глобалната инициатива на »рланди€, ко€то свързва над 250 сгради и забележителности в големите градове по света, като  олизеума в –им, Ќаклонената кула в ѕиза, Ќиагарски€ водопад, ќперата в —идни, ≈мпайър стейт билдинг в Ќю …орк и много други.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: ирландци  празник  —вети ѕатрик ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.