Ќовините на югозападна Ѕългари€
“айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви  ”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! “рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище
   –егистрац舫абравена парола

»ма ли финансова опасност за нас от "сръбските" новини за "“урски поток"?


14 март 2019 09:53   1820 прочита

—нимка: ќфициален сайт
—нимка: ќфициален сайт


—нимка: ќфициален сайт

ћинистерството на енергетиката отговори на Dir.bg, че намалените количества за транзит н€ма да навред€т на приходите ни


—ъс съобщението си във вторник за резервиране на мощностите на нови€ газопровод, който ще транспортира руски природен газ от втората тръба на "“урски поток" през Ѕългари€, —ърби€, ”нгари€ до јвстри€, сръбската газова компани€ об€ви, че подаването на природен газ към «ападна ≈вропа през ”нгари€ ще стане след 1 октомври 2021 година. ƒотогава - през тези 1 година и 9 месеца след 1 €нуари 2020 година - ние ще транзитираме природен газ само за —ърби€, около 2-2.5 милиарда м3 по предварителни разчети.

«ащо подаването на ц€лото количество природен газ, колкото е експлоатационната норма на нови€ газопровод, ще спре в —ърби€ за 1 година и 9 месеца, не е €сно.

Ѕългарската тръба се очаква да е дълга 474 км с капацитет от 15.4 млрд. м3 природен газ годишно. ѕроектът предвижда изграждането и на две компресорни станции. 3,5 млрд. куб.м от пренас€ни€ газ се прогнозира да останат за местно потребление. —ъоръжението при всички положени€ ще бъде на държавната "Ѕулгартрансгаз".

¬ същото време сръбската компани€ Gastrans, ко€то об€ви търг за резервиране на мощностите на сво€ нов газопровод от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница посочи като капацитет 13.88 млрд. м3 за година. јко приемем, че за нас ще остават 3.5 милиарда, а сърбите ще задържат за себе си 2.5 милиарда м3, възникват въпроси:

 ъде ще отиват другите милиарди м3, ако през ”нгари€ н€ма да може да се транзитира този газ?

ƒали това н€ма да се отрази на планираните приходи от транзит на природен газ, заложени на база пълен капацитет на нови€ газопровод?

ќбърнахме се към ћинистерството на енергетиката. ≈то какво ни отговориха оттам:

ќпасението, че липсата на пренос от —ърби€ към ”нгари€, а оттам - към јвстри€ до 1 октомври 2021 г. ще намали планираните приходи, заложени при определ€не на икономическите параметри на успешно проведената Open Season процедура, е необосновано. ќсновните приходи от планирани€ пренос се получават от реализаци€та на дългосрочен капацитет в проведената процедура, който следва да започне да се заплаща след осигур€ването му от страна на "Ѕулгартрансгаз" ≈јƒ. ѕриходите от резервирани€ капацитет не завис€т от степента на използването му от успешните участници в процедурата, а само от обема на резерваци€та, чиито размер е гарантиран с успешното приключване на процедурата. ¬ тази връзка, посочената информаци€ не би могла да застраши планираните приходи, както и плановете на дружеството за реализаци€ на новата инфраструктура.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: опасност  поток  тръба ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.