Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края   

21 октомври 2021 08:21   3 коментара   2020 прочита


  

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%. 

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта. 

 

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV. 

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените. 

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той. 

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година. 

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя. 

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки. 

 dnes. bg 
 


 

3 коментара
21 Октомври 2021 11:13 | Йори
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Гарантирано от герб.


21 Октомври 2021 21:34 | Овце сме
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Стадо без водач, това сме!
Вдигнаха цените на ток, вода, парно, горива, храни, а ние мълчим!


21 Октомври 2021 21:59 | така ли
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

двата края на какво едвам свързва?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар