Голяма промяна: Временна лична карта ще имат хората, които са с присъди

21 декември 2020 05:14   1726 прочита


Голяма промяна: Временна лична карта ще имат хората, които са с присъди 
 

Целта е да се ограничат бягствата от правосъдието. Ето какво ще се обсъжда в следващите седмици: 

Временна лична карта ще имат хората, които са с присъди и с наложена забрана да напускат страната. 

Тя ще се издава от звената “Български документи за самоличност” към областните дирекции на МВР по седалище на съда, който е отнел документа за самоличност, пише 24chasa. bg. Очакванията са така да се сложи край на бягствата от правосъдие. По последни данни бегълците са 609. Досега практиката показва, че най-често се изчезва след произнасяне на присъдата на първа или втора инстанция. Примерите са много - Петко Митевски, подсъдим за присвояване на 21 млн. лв., Евелин Банев- Брендо, Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство край дискотека “Соло”, Братя Галеви. Всички те се покриха, преди делото им да стигне до Върховния касационне съд, където явяването не е задължително. 

Промяната е предвидена в проект за изменение на правилника за издаване на българските лични документи. Той е внесен в Министерския съвет на 18 декември от вътрешния министър Христо Терзийски. 

В проекта се предвижда временният документ да се издава до 8 работни часа, след като в полицията по служебен път пристигне уведомлението от съда, отнел личната карта. След това ще бъде съобщено на осъдения. Уведомление ще бъде изпратено и до съда, отнел личната карта. Тя ще бъде съхранява в областните дирекции на полицята. 

Промяната в правилника се налага, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) има текст, който казва, че след налагане на забрана за напускане на страната съдът може да отнеме личната карта. 

Идеята всъщност е още от 2018 г., но едва сега намира реализация, въпреки че се планираше временните лични карти да се въведат още през 2019 г. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар