Германия с рекорд по отношение на оръжията

02 юли 2022 11:20   2405 прочита
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС


Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германското правителство е издало от началото на годината разрешение за износ на военна продукция за 4,14 млрд. EUR, значително повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година лицензи за 2,3 млрд. EUR. Според разбивката на федералното министерство на икономиката са издадени разрешителни за 2,54 млрд. EUR за оръжия за водене на война, като например картечници и танкове. Останалите лицензи, които са на стойност 1,6 млрд. EUR, са в графата "друго военно оборудване", уточнява БТА. В тази категория влиза техника като радари и радиокомуникационно оборудване.

В Германия компаниите, които искат да изнасят военна продукция, са длъжни да поискат разрешение от държавата.

Според данните голяма част от лицензите - за около 3,81 млрд. евро - са за доставки за ЕС, НАТО и "еквивалентни на НАТО страни" като Украйна и Южна Корея.

Разрешителни на стойност 1,78 млрд. EUR са били предназначени за "голяма покупка от Нидерландия по проект, който се очаква да продължи няколко години", посочва министерството.

Лицензи за около 562 милиона EUR са били издадени за отбраната на Украйна, а за износ за "други трети страни" са получени разрешения за 337 млн. EUR.

Получател номер едно на военно оборудване от Германия за първото полугодие е партньорката ѝ от ЕС Нидерландия, следвана от Украйна, САЩ и Великобритания.

Севим Дагделен, представител на крайнолявата опозиционна партия "Левите", остро разкритикува тези продажби на оръжие. "Одобряването на доставки на оръжие като на конвейр е истинското лице на така наречената външна политика, основана на ценности. Немаловажен и будещ недоумение факт е, че светофарната коалиция, в която участват и Зелените, налива масло в огъня на много войни и конфликти по света", каза Дагделен, която е експертът по външнополитическите въпроси на парламентарната група на "Левите".

Управляващата коалиция в Германия се състои от Германската социалдемократическа партия, чийто партиен цвят е червеният, от либералната Свободна демократическа партия, чийто цвят е жълтият, и от Зелените, поради което получи прозвището "светофарна"/Факти.бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар