ЕС с 15 млрд. евро помощ за бедните страни срещу коронавируса

08 април 2020 07:46   1 коментар   2009 прочита


 

Европейският съюз ще вложи 15 милиарда евро, за да помогне на бедните страни да се преборят с коронавирусната епидемия, съобщи председателят на Еврокомисията.

Урсула фон дер Лайен заяви, че парите ще помогнат на страните със слаби здравни системи да се справят с въздействието на COVID-19 и също така ще подпомогнат дългосрочното им икономическо възстановяване.

,Преодоляването на пандемията само в Европа не е достатъчно, твърдят служители, изтъквайки, че ако коронавирусът продължава да бушува другаде по света, той просто ще се върне след време.

“Ние ще спечелим тази битка само с координиран глобален отговор”, каза Фон дер Лийен във видео, публикувано в Туитър.

“Ето защо Европейският съюз осигурява повече от 15 милиарда евро, за да помогне на нашите партньори по света да се борят с коронавируса.”

Краткият видеоклип не даде подробности откъде ще дойдат парите, нито кои страни ще се възползват.

Служители обаче по-рано определиха Африка като будеща тревога заради връзките й с Европа и лошото състояние на здравеопазването в много от нейните страни.

Високопоставен служител на ЕС миналата седмица предупреди, че би било “напълно безполезно” да се побеждава коронавирусът в Европа, ако той просто се появи отново от близките страни, които се борят за неговото овладяване.

“Африка може да изпита същите проблеми, с които се сблъскваме в Европа в рамките на няколко седмици”, каза Фон дер Лийен.

“Те се нуждаят от нашата помощ, за да забавят разпространението на вируса, така както ние имахме нужда от помощ в тази криза.”

Европа беше епицентърът на вируса през последните седмици, но миналата седмица дипломат №1 в Брюкел Жозеп Борел предупреди, че вирусът може да “излезе извън контрол много бързо” в Африка.

Министрите за развитие на ЕС ще се срещнат на видеокщонференция в сряда, за да обсъдят подробности за финансовата помощ за уязвимите страни./БГНЕС

1 коментар
08 Април 2020 16:44 | Боко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Честито, крадливата шайка герб ще лапка.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар