Двама министри инспектират българската част на интерконектора с Гърция 

10 август 2022 07:04   1414 прочита


Днес вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев и регионалният министър Иван Шишков ще инспектират междусистемната газова връзка Гърция-България на територията на българската част. 

Обиколката на двамата министри ще започне в 13. 00 ч. на газоизмервателна станция Стара Загора. След това те ще посетят Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на "Напоителни системи" и диспечерски център в село Стамболийски, уточняват от регионалното министерство. 

В понеделник регионалният министър Шишков обяви, че има забавяне по строителните дейности по газовия интерконектор, поради което изиска от инвеститора подробен график за това как и в какви срокове строежът ще бъде довършен. 

Дейностите се разделят на два етапа, като това, което е най-неотложно за пускането на тръбата, ще се извърши в първия етап. 

Чрез въпросната газова връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. метра азерски газ годишно. Проектът предвижда и допълнителен капацитет, за да може на по-късен етап през тръбата да преминават до 5, 5 млрд. куб. метра. Общата дължина на връзката е 130 километра. 

 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар