Ќовините на югозападна Ѕългари€
”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€ «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018  ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си
   –егистрац舫абравена парола

ƒ»јЅ≈“Џ“ Ќ≈ √» —ѕ»–ј


21 март 2018 14:23   6650 прочитаќт ƒаниела »ванова


»новативни, борбени и жадни за информаци€. “акива са.

“»ма ли център за обучение на хора с диабет?” – питам.

“Ќ€ма, затова се организираме сами. —ъбираме се два пъти годишно. ѕомагаме си кой с каквото може.  аним лектори от Ѕългари€ и чужбина. ѕодкреп€ме се и се веселим.” – отговар€ ми усмихната червенокоса жена. Ќа блузата си носи етикет “–оси”.

“¬същност тук съм по-известна като майката на  ати”, прослед€ва погледа ми т€. » пак се усмихва. ѕо нейна инициатива сто и двадесет деца и техните родители са се събрали на четвърти€ обучителен диабетен лагер в Ѕанско. –осица ѕандова е председател на —Ќ÷ “ ултура без граници” и е приела просветата в областта на диабета като сво€ лична кауза.

“ олко дни e сбирката?”

“ѕет. –одителите могат да обогат€т познани€та си за добър контрол над диабета с лекци€та на проф.  онстантинова – детски ендокринолог, диабетолог и председател на ЅЌ—ƒ≈. ќсвен това за първи път имат възможност да работ€т с коуч, в лицето на ћануела ƒраганова – член на ƒженерейтив ћайнсет »нтернешънъл Ћърнинг ÷ентър.“

“ оуч ли?!  оуч е треньор, нали? «а какво ги тренира?”

“«а... мотиваци€.”

“ ак така?”

“ѕрофесионално е обучен да помага на хората да се справ€т по-лесно с предизвикателствата и да комуникират по-добре както със себе си, така и с другите.”

“«вучи... абстрактно.”

“«вучи ново. Ќ€кои ще го разберат, други – не. ћануела е специализирала в —илициевата ƒолина, където всички компании ползват коучове. — нас т€ работи за да се спри€телим с диабета.”

“ акво друго е предвидено?”

“ќсвен общите занимани€ и развлечени€, присъстващите имат възможност да инсталират и най-новото приложение, наречено „изкуствен панкреас”. Ѕългари€ е първа в ≈вропа по използването на технологичните иновации в терапи€та на диабета и също прилагането на софтуерни€ отворен проект јндроид јѕ—. Ќад седемдесет човека вече ползват това облекчение като гарант за добър контрол. „ ултура без граници“ попул€ризира всички иновации и работи усилено за достъпността им до повече хора в страната. Ќе случайно и създател€т на програмата ћилош  озак беше гост на провелата се през месец ноември миналата година трета национална среща на хората с диабет, отново пo инициатива на сдружението.”

“ акво предстои след Ѕанско?”

“ћорето! ѕланираме л€тна среща през юли. ј до тогава пожелавам всички да се движим в зелената зона на диабета.”

“елефонът и звънна. –оси се извини, и преди да хукне нан€къде добави:

““р€бва да се действа. Ќад половин милион души в Ѕългари€ са с дибет.”

ќще за: диабет  лагер  кауза ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.