Десетки защитени птици са починали при ремонтни дейности в Казанлък

14 август 2020 10:30   2104 прочита


Част от тях са буквално изгорени

Десетки трупове на защитените птици бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града.

След сигнала на екозащитни организации, за бедстващите птици има предписание към ремонтните дейности по надлеза. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център „Зелени Балкани“. Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза.

При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им. „Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче, и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе.

Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата”, обясни Ивелина Недкова от „Енимъл Хоуп” – България. Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи. В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала.

Това обясни в „Здравей, България” заместник-кметът Даниела Коева. „Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него”, допълни тя. Коева е категорична, че ремонтът е съгласуван с всички институции, както изисква законът./nova.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар