Цяла нощ отводняваха засегнатите имоти след наводнението в Роман

30 юни 2018 10:24   2132 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Според властите реката е придошла от дъжда, според потърпевшите – от изпуснати язовири в съседни области

Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха с помпи засегнатите имоти в наводнения град Роман, a заради липсата на ток в залетия квартал „Карашки” имаше засилено полицейско присъствие.

Вчера беше обявено частично бедствено положение. Река Малък Искър излезе от коритото си и потопи цял квартал. Залети са 100 къщи и блокове. Хора и животни се евакуираха с багери.

Според властите реката е придошла от дъжда, според потърпевшите – от изпуснати язовири в съседни области.

„Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви кметът на Роман Валери Ролански.

По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.

Радка Цолова, която вчера беше спасена от „Гражданска защита”, заяви, че хората се чувстват малко по-добре, но всички все още са притеснени. „Бях в къщата и бях в капан, не можех да изляза”, заяви тя. По думите ѝ нивото на водата е достигнало над метър. Тя е убедена, че високата приливна вълна не е от валежите, а е дошла заради изпускане на язовир.

Няма пострадали хора, но когато водата се оттегли, стана ясно, че щетите са огромни.

Според вътрешния министър, който също посети градчето, е наложително изграждането на диги по поречието на Малък Искър.

Освен Роман, наводнени бяха и Етрополе, Садово и Чепеларе, а в Плевен се изсипа пороен дъжд и градушка. За днес заради силен вятър е обявен жълт код в Централна и Западна България, но се очаква дъждовете да отслабнат постепенно.

В община Етрополе също беше обявено бедствено положение, което все още не е отменено. Обстановката обаче се нормализира. Нивото на река Малък Искър и на язовира, който създаваше проблеми, е спаднало. Част от дворовете на къщите и мазетата все още не са отводнени. Цял нощ вали, но не силно.

Зам.-кметът на Етрополе Стефан Борисов заяви, че нощта е преминала спокойно.

„Тепърва ще изчакаме да видим как ще се развие метеорологичната обстановка и кризисният щаб ще прецени кога да се отмени бедственото положение”, допълни той.

През нощта е имало дежурни екипи, които са следили непрекъснато нивото на реката и на язовира. „Контролирано се изпускаше и превантивно понижихме нивото с около метър от нивото на преливане на преливане на язовира”, каза Стефан Борисов.

„Количествата дъжд, които се изсипаха през миналия ден, по неофициални данни са около 130 л/кв. м, което колосално”, отбеляза зам.-кметът.

Трети ден след бедствието в Чепеларе ситуацията започва да се нормализира, но борбата с щетите продължава. Хората все още са неспокойни.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар