Cъдът oтмeни peĸopднaтa глoбa oт 15 млн. лв., нaлoжeнa нa "Meтpo" oт KЗK 

11 август 2020 06:13   2258 прочита


 
Върховният административен съд (ВАС) отмени рекордната глоба от 14, 97 млн. лв., която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на "Метро Кеш енд Кери България" след жалба на "Лидл България". Решението е окончателно. 

Спорът между двете вериги започна в началото на миналата година, когато "Лидл" подаде жалба срещу "Метро" за сравнителна реклама по смисъла на закона. КЗК се съгласи с твърденията на "Лидл" и постанови рекордната глоба. 

В жалбата си "Лидл" се оплаква от рекламен клип на "Метро" с основен слоган "Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. Метро. Имаме го". От веригата твърдят, че "има ясна и дори пряка идентификация на "Лидл", която е постигната чрез поставяне на акцент върху силно специфичен от бизнес подхода на "Лидл" при представяне за продажба на определена категория артикули - т. нар. "тематични седмици". 

Според ВАС "тематичните седмици", които "Лидл" провежда от 2012 г., не са уникални за компанията и не могат да бъдат смятани за неин отличителен белег. Поради тази причина и съдът не смята, че в рекламните клипове на "Метро" има "дискредитираща или опетняваща информация и в тях не би могъл да бъде идентифициран конкурент, поради което те не могат да създадат в потребителите негативна нагласа спрямо същия". 

В защита на тезата си ВАС прилага и преброяване на потребителските коментари в YouTube и Facebook, където клиповете на "Метро" са публикувани. Според тях, 18 394 гледания в YouTube "има само два потребителски коментара в посоката, твърдяна от "Лидл". Във Facebook, където последователите на компанията са 123 хил., има шест такива. "С оглед на това правилно първоинстаницонният съд е преценил, че "тематичните седмици" сами по себе си не водят до индивидуализация на касационния жалбоподател "Лидл", смятат от ВАС. 


Още за: метро   съд   глоба   15 млн   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар