Борисов ще участва в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН 

18 септември 2020 10:05   2 коментара   2037 прочита


 Премиерът Бойко Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември. 

Заради пандемията от коронавирус световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба. 

Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“. 

По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план. 

През настоящата 2020 г. България отбелязва 65-годишнина от приемането й за член на световната организация. 

Преди откриването на Общия дебат на 22 септември, министър-председателят Бойко Борисов ще участва в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие. 

Тя се организира от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш днес, 18 септември, и също ще се проведе онлайн. 

Във фокуса й ще са действията по линия на Целите на ООН за устойчиво развитие, определени от световните лидери с резолюция на Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г. Тогава държавите членки приеха документа „Да преобразим нашия свят: Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г. “, начертал 17 цели в три измерения - икономическо, социално и екологично. Сред мерките са: изкореняване на бедността, осигуряване на здравословен живот, качествено образование, икономически растеж, намаляване на неравенствата, борба с изменението на климата, мир, справедливост и силни институции. 

По време на изказването си на срещата на високо равнище днес премиерът Бойко Борисов ще постави акцент върху необходимостта от тясно сътрудничество и координирани действия при изпълнението на целите, чиито главен принцип е „Никой да не бъде изоставен“. dnes bg

 dnes.bg/

2 коментара
18 Септември 2020 18:49 | Стефанов Сс.
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Много добре, даже отлично, че срещата ще е онлайн. Заради езика разбира се...


18 Септември 2020 21:10 | уиипедия
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нашия Улавец не може да ни представи на Женски пазар, кой ли си мисли че може да представи родината на Левски и Ботев в ООН! Този човек не може да завърши нито едно започнато изречение! 4 километър!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар