Бивши военни министри: Трябва ни мащабна модернизация на армията

13 юли 2018 09:18   3 коментара   2370 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Николай Ненчев и Тодор Тагарев са категорични - никой не купува само 8 самолета

Въоръжените сили трябва да се модернизират мащабно, а не "на парче", за да можем да разчитаме на сигурност. Това е мнението на бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Николай Ненчев. В студиото на "Лице в лице" те защитиха повишаването на разходите за въоръжение.

"Решението трябва да се търси в цялостна програма за превъоръжаване. Около 4 млрд. лв. се заделиха за 3 проекта, докато Словакия прие програма за превъоръжаване за 6,5 млрд. евро и купиха 14 Ф-16 с целия необходим пакет поддръжка", отбеляза Тагарев.

Според него купуването на 8 самолета е частично решение: "Това не е елемент на стратегическото планиране, а на това колко се е съгласил да задели министърът на финансите за тази цел".

Той допълни, че освен това покупка сега и следваща след години в крайна сметка ще ни излезе по-скъпо.

"Бих отишъл на вариант, в който договаряме всичко, което ни е необходимо и плащането се разсрочва. Всички направиха така и никой не е купил 8 самолета - Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, да не говоря за Полша, където купиха 3 ескадрили", допълни бившият военен министър.

Колегата му Николай Ненчев предложи на сегашните управляващи да насочат погледа си към Израел, където има добри варианти за придобиване и "ъпгрейдване" на Ф-16.

Той посочи, че около 90% от нашата армия е с руско въоръжение и на последната среща на върха на НАТО е било обърнато специално внимание на намаляването на зависимостта на въоръжените сили на членките на Алианса от политическите решения в Кремъл.

"Когато става въпрос за бронирани машини и танкове не сме зависими. Когато става въпрос за радио-локационни станции, изтребители и зенитно-ракетни комплекси продължаваме да сме зависими. Ние не можем да удължим ресурса на зенитните ракети, ако не ползваме руско ноу-хау", обясни и Тагарев.

Според него по отношение на радарите сме безнадеждно изостанали даже от Румъния, която от 20 години има американски системи и даже сега произвежда такива по лиценз.

Никой Ненчев подчерта, че именно заради търсенето на вариант партньорска държава да поеме поддръжката на МиГ-29 се е оказал подсъдим. Той посочи, че даже днес е бил разпитван по ново разследване - след като в ефира на bTV казал колко пъти наши изтребители са прехващали самолети на руската стратегическа авиация и колко гориво е било похарчено за това.

По думите му това са публични данни, но държавното обвинение е част от "хибридната заплаха".

По отношение на острите коментари на Доналд Тръмп за военните разходи, Тодор Тагарев изрази мнение, че няма да се стигне до задължителни 4% от БВП за отбрана за всички в НАТО: "САЩ са глобална сила, имат глобални интереси, действат практически в целия свят. Няма причина другите страни да вдигат толкова много своите разходи".

Според него и критиките към Германия за ниските отбранителни разходи и отношенията й с Русия не са нещо ново. Той отбеляза, че проектът "Северен поток 2" заобикаля членки на НАТО и поставената в сложно положение Украйна само и единствено с цел Бундесрепубликата да получава директно руски газ и затова не само от САЩ са коментирали, че тръбата нарушава някои "доста фини и трудно постигнати баланси".

източник: dnes.dir.bg

3 коментара
13 Юли 2018 11:54 | Байко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Мащабно превъоръжаване означава преведено на български мащабни комисионни. Един въпрос - срещу кого ще воюва България с "мащабно превъоръжената си армия"? Като гледам картата май това е Русия - единствена възможност, откъдето и да я погледнете. Но хипотетично казано - и сто ескадрили ЕФ-16 да купим пак ще ни натупат. Верно, НАТО ще помогне. Но дали със сто или една ескадрила/и каквото още се сетите/ НАТО ще ни помогне - да живее член 5-ти. Значи, като си помисля - по-добре да не купуваме. Така или иначе НАТО ще ни защити. А ако не може - тогава защо ни е? Решението е просто - една ВВС-база на САЩ например край Пловдив ни решава проблемите. "Ама националната независимост? "-ще скочат някои "патриотета". Та ние и сега сме с крайно ограничена независимост. Кои жизненно важни решения за народа ни сме взели? Сами и без подсказване от определени посолства? И накрая, ако толкова искат НАТО-вците да сме въоръжени, нека просто ни подарят оръжие/както го направиха съветите след 1945 г. /.


13 Юли 2018 13:41 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ТИЯ ДВАМАТА ГРАБЕХА ОТ АРМИЯТА КАТО ЗА ПОСЛЕДНСО ДАСЕ ИЗНАМЕРЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ШПИОНИ КОИТО УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НАКАЖАТ ПО КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ


14 Юли 2018 08:56 | пълно отчаяние
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ако България продължи да се унищожава с тези темпове скоро няма да има какво пък чак толкова да се пази. Хората нямат работа и средства за достоен живот, младите на рояци напускат страната, пенсионерите живеят унизително с мизерните си пенсии, болните и инвалидите, и семействата им живеят като животни, образованието ни е тотално сринато и бълва дипломи без покритие- необразовени идиоти управляват всички житейски сфери и дори държавата, правосъдието ни е чисто кривосъдие - жестоки убийци и престъпници са на свобода или със смешно ниски присъди, полицията дето уж трябва да ни пази си прави оглушки и полицаите пребивават на работа, колкото да навъртят нисък стаж за ранна пенсия, в Странджа избиват здравите животни на хората че съвсем да унищожат и малкото което се работи по селата... изобщо България систематично, стъпка по стъпка съвсем планово се унищожава, а управляващата пасмина отчита големи управленски постижения... пък трябвало да се въоръжаваме, че да пазим... кое и кой?!?!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар