Американците масово подкрепят легализацията на леките наркотици

19 ноември 2020 13:39   2132 прочита


Бил Стокър може да бъде наречен типичен консервативен избирател: той е морски пехотинец от резерва и бивш полицай, който гласува за президента Доналд Тръмп. Но той също така е и сред мнозинството в щата Южна Дакота, което масово подкрепи легализирането на марихуаната в изборите този месец.

Стокър, на 61 г., каза, че законите за забрана на марихуаната пречат на борбата срещу престъпления с други наркотици, и нарече твърденията за злините, свързани с марихуаната, "куп глупости", на които дори хората в републиканска твърдина като Южна Дакота вече не вярват.

 Ценностите на Южна Дакота за "лична отговорност и свобода" победиха, каза Стокър, който живее в Сиоукс Фолс.

Изборите тази година доказаха колко широко марихуаната вече се приема навсякъде в САЩ. Мерките за легализиране на марихуаната за рекреационна употреба удържаха победа в прогресивния щат Ню Джързи, в умерената Аризона и в консервативната Монтана. Вече 15 щата с големи мнозинства я легализираха, а в 36 щата медицинската марихуана е разрешена, пише Glas.bg.

Гласоподавателите в Мисисипи с голямо мнозинство този месец одобриха медицинската марихуана, с което "тревата" стъпи солидно в още един южен щат.

Проучване на Галъп от 9 ноември показа, че 68 процента от американците са за легализиране на марихуаната - два път повече, отколкото през 2003 г.

"Ние цял век водихме война срещу това растение и както и да оценяваме резултатите от тази война, тя е позорен провал", каза Матю Швейх, заместник-директор на политическия проект "Марихуана", който подкрепя легализацията.

"Всичко, което постигнахме, е да вкараме в затвора милиони американци, да увековечим расизма в страната, а най-голямата несправедливост от всичко е, че това ни лиши от медицински изследвания на марихуаната", посочи той.

Подкрепата за легализирането беше около 25 процента през 1992 г., когато тогавашният кандидат за президент Бил Клинтън се опита да избегне да отговаря на въпроси дали е използвал марихуана.

Брендън Джонсън - бивш федерален прокурор в Южна Дакота, който подкрепи инициативите в полза на марихуаната в щата, каза, че кампанията е била фокусирана върху факта, че през последните години 10 на сто от арестите в щата са били за марихуана, и повечето от тях за малки количества, съобщава 24 часа.

"Имаме реален проблем тук, където сме криминализирали цяло поколение от местни жители и сега плащаме тежка цена", каза Джонсън.

Собственикът на верига от аптечни пунктове за медицинска марихуана в Билингс, Монтана, свърза одобрението на инициативата за рекреационна марихуана с едногодишната кампания, предприета от поддръжниците на медицинската марихуана за осведомяване на обществеността за ползите от канабиса.

Следващата цел на поддръжниците на марихуаната е тя да бъде извадена от федералния списък на незаконните лекарства, забранени за медицинска употреба и с висок потенциал за закононарушения. Присъствието й в списъка не позволява да бъдат лабораторно изследвани потенциални лекарства, използващи марихуана.

Има обаче и противници на цялостната легализация. Републиканският губернатор на Южна Дакота Кристи Ноъм смята, че марихуаната води хората към употреба на по-силна дрога, а служители от правоохранителните органи и прокурори в Монтана твърдят, че легалната "трева" ще доведе до повече дрогирани шофьори и други престъпления, а и ще задълбочи някои проблеми, свързани с психическото здраве.


Още за: дрога   САЩ   дакота   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар