Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца  расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018
   –егистрац舫абравена парола

9 септември Ц революци€ или падане под робство


9 септември 2018 10:21  1 коментар   1929 прочита

ѕропаганден колаж, показващ влизането на съветските войски у нас
ѕропаганден колаж, показващ влизането на съветските войски у нас


ѕропаганден колаж, показващ влизането на съветските войски у нас

»дването на власт на ќтечествени€ фронт е най-противоречивото събитие в българската истори€ през последните 100 години


Ќа 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата истори€ на Ѕългари€. »дването на власт на ќтечествени€ фронт продължава да раздел€ българското общество, пише в свой материал Ѕ√Ќ≈—.

¬ нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на  онстантин ћуравиев и на власт идва правителство на ќтечествени€ фронт, начело с опитни€ превратаджи€  имон √еоргиев (участвал в неконституционни смени на властта и през 1923 г. и 1934 г.).

ќтечествени€т фронт взема властта в Ѕългари€ с помощта на силите на “рети ”краински фронт на „ервената арми€, след като ———– об€в€ва война на Ѕългари€ дни по-рано.

—лед тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална пром€на в българското общество. Ѕългари€ се включва във войната с доскорошни€ си съюзник хитлеристка √ермани€ и след кра€ на конфликта попада в съветската сфера на вли€ние.

—ъбити€та на 9 септември са последвани от вълна на насилие. “ези масови беззакони€ продължават н€колко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Ќароден съд" в кра€ на 1944 г. —поред различни оценки бро€т на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души.

ќсъдените на смърт от т. нар. "Ќароден съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

¬ историографи€та отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". ќттогава до 10 ноември 1989 г. събити€та на тази дата получават определението "социалистическа революци€". —лед политическата пром€на от 1989 г. събитието е определ€но като "военен преврат".

източник: btvnovinite.bg

ќще за: революци€  падане  робство ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

9 септември 2018 15:11 | тамерланд
ќценка:
2
 (
4
 гласа)

ƒ≈Ќ ¬  ќ…“ќ —Ћ≈ѕ»“≈ ѕ–ќ√Ћ≈ƒЌј’ј
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.