7000-годишна могила проучват в Шуменско

27 август 2017 09:58   2555 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

Само за месец в годината тя изплува от водите на яз. Тича

Добре запазена селищна могила на 7000 години проучват археолози в Шуменско. Древното селище дава ценна информация за живота на хората, населявали земите в Североизточна България през каменно-медната епоха.

Разкопки на обекта могат да се правят само по месец в годината, когато нивото на водата в язовир "Тича", където се намира е спаднало и разкрива древните останки.

Следите от живот тук са датирани около 5000 години преди новата ера. Могилата, която в момента представлява остров във водите на язовир Тича, е била укрепена от каменна стена, нещо рядко срещано за селищата от каменно-медната епоха.

В селището е имало десетки жители, някои от които обитавали големи двуетажни къщи. „Открихме доста тънкостенни цели сервизи, като матрьошки бяха, един до друг…. Жилището е двуетажно, както виждате е силно горяло, на места дори са врели мазилките и керамиката – също”, посочи археологът Митко Вълев.

Според него и колегите му откритите керамични предмети от бита, върховете на стрели и различните накити показват, че селището вероятно е било обитавано от заможни хора.

Бъдещето на могилата е неясно, защото водите на язовира продължават да я унищожават всяка година. Към момента все още не са взети мерки за нейното консервиране и опазване.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар