2015-а е с рекорд за въглероден диоксид в атмосферата

11 март 2016 09:32   2275 прочита
Човешката дейност е основна причина за увеличените концентрации на парникови газове в атмосферата на Земята. Сн.: EPA/БГНЕС
Човешката дейност е основна причина за увеличените концентрации на парникови газове в атмосферата на Земята. Сн.: EPA/БГНЕС


Човешката дейност е основна причина за увеличените концентрации на парникови газове в атмосферата на Земята. Сн.: EPA/БГНЕС

През 2015 година рекордно е нараснало равнището на въглероден диоксид в атмосферата, съобщиха американски учени, цитирани от сайта phys.org.

Въглеродният диоксид (CO2) е на първо място в емисиите на т.нар. парникови газове, които причиняват глобалното затопляне на климата на планетата.

Данните за миналата година съобщава правителствена институция в САЩ - Национална администрация за океаните и атмосферата (НАОА). Измерванията са извършени и обобщени от нейната обсерватория в Мауна Лоа, в Хавай.

„Темпът на годишно увеличаване на въглероден диоксид е скочил с 3,05 части на милион, което е най-голямото увеличение спрямо предходна година, регистрирано за 56 години изследвания”, се казва в съобщение на НАОА.

Освен това 2015-а е била четвъртата последователна година, в която обемът CO2 в земната атмосфера е нараствал с по повече от 2 на милион.

През февруари т.г. средното глобално равнище на въглероден диоксид във въздуха е било 402,59 части на милион. Това е съществено увеличение, сравнено с доиндустриалните времена. Преди 1800 г. атмосферното съдържание на този газ е било около 280 на милион.

"Равнищата на въглероден диоксид нарастват по-бързо отколкото са нараствали през стотици хиляди години", казва Питър Танс, водещ специалист по наблюдение на парниковите газове в НАОА. Темпът, добавя той е "експлозивен в сравнение с естествените процеси".

Експертите казват, че скокът в нивото на CO2 частично се дължи на климатичното явление Ел Ниньо, което затопля някои части от световния океан и предизвиква необичайни промени във валежите и засушаванията.

Последният път, когато е наблюдавано рязко ускорено увеличение на парниковия газ в атмосферата, е бил през 1998-а, също година със силно влияние на Ел Ниньо.

"Отражението на Ел Ниньо върху концентрациите на CO2 е естествен и сравнително краткотраен феномен”, се казва в декларация на финландеца Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

„Но основният дългосрочен фактор са емисиите на парникови газове от човешка дейност – добавя той. – Ние имаме възможността и отговорността да ги съкратим.”

Според Таалас новите данни трябва да послужат като «сигнал за събуждане на правителствата» и за необходимостта да подпишат климатичното споразумение, постигнато миналата есен в Париж. Той припомня, че са необходими спешни мерки за съкращаване на емисиите на CO2.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар