Стотици хиляди китайци са се ваксинирали срещу COVID-19 

03 октомври 2020 08:11   2128 прочита


  

През цялата есен Доналд Тръмп намекваше, че ваксина срещу COVID-19 може да има преди изборите. Крайната дата за финализиране на работата по препарата, макар и да не е подкрепена научно, бе 3 ноември. Президентът на САЩ може и да се окаже прав и ваксина срещу коронавируса да има преди изборите в страната му. Но нейното име най-вероятно ще е Xinxing Guanzhuang Bingdu Miehuo Yimiao (Vero Xibao) и ще е разработена в Китай. 

"Китайците мислят, че Доналд Тръмп може да одобри американската ваксина преди изборите в САЩ. Така че целта им е да одобрят ваксина преди него", казва пред The New Yorker Иу Хе, главният директор по иновации в университета в Хонконг, който има дългогодишен опит в разработването на ваксини в Китай. 

Според него China National Biotec Group или C. N. B. G - базираната в Пекин фармацевтична компания, която е най-големият производител на ваксини в страната - ще обяви известно ниво на одобрение за ваксина срещу коронавирус през октомври. След като се приближи към края на фаза III с две различни версии на своята ваксина, тя ще подаде материали за кандидатстване в регулаторната комисия на Китай. В нормални времена одобрението може да отнеме между шест месеца и една година, но хората в бранша ка категорични, че процесът ще бъде ускорен поради натиск, свързан както с пандемията, така и с политиката. C. N. B. G. обаче отказват коментар. 

Но през това време много хора от китайския народ не са изчакали одобрение преди да се ваксинират. Според държавните медии стотици хиляди вече са се имунизирали срещу COVID-19 с препарата на C. N. B. G. 

Сред доброволците има много държавни служители и фармацевтични ръководители, които са получили двуетапната ваксинация. 

"Познавам лично няколко държавни служители и те ми казаха, че са взели ваксината", признава Иу Хе. "Става дума за служители на средно ниво - заместник-министри, кметове, заместник-кметове. " 

Той твърди, че повече от сто кадри на комунистическата партия са били ваксинирани, заедно с много ръководители в C. N. B. G. и неговата компания майка Sinopharm, която е най-голямата фармацевтична фирма в Китай. 

"Всеки старши ръководител в Sinopharm и C. N. B. G. е ваксиниран включително и главният изпълнителен директор на Sinopharm, председателят на управителния съвет и всеки вицепрезидент - всеки", споделя експертът. 

За хората в САЩ и Европа идеята толкова много китайци, които са приели ваксината преди тя да бъде напълно одобрена, е шокираща. 

"На Запад това се счита за антинаука. Но в Китай се гледа много положително", казва Иу Хе. Според него това е начин служителите и ръководителите да покажат доверие във ваксината и каза, че след като е работил с C. N. B. G. той също би се имунизирал, но препаратът не се предлага в Хонконг, а в Китай той ще трябва да прекара 14 дни под карантина. 

Служителите на много компании, които са по един или друг начин са свързани със Sinopharm и C. N. B. G., също са получили предварителен достъп до ваксината. Някои от тях споделят, че са прегледали данните от Фаза II на изследванията и те са "изглеждали обещаващо". 

Приемайки ваксината повечето китайци вярват, че по този начин "помагат на родината си". В Китай дори и тези хора, които не участват официално като доброволци в клиничните изследвания, могат да дават информация на компаниите за евентуални странични ефекти, но това едва ли ще е ефективно, тъй като вирусът е до голяма степен елиминиран в страната. Това бе и причината C. N. B. G. да проведе тестовете от Фаза III далеч от дома. 

Има и още нещо, което трябва да се разбере по по отношение на китайския натиск за ваксина: Китай не е Русия. Докато руските усилия за бързо одобряване на ваксината бяха посрещнати с широко разпространен скептицизъм, екпретите в тази област приемат сериозно китайските технологии и професионализъм. 

След поредица скандали, свързани с ваксините през XX век, Китай затегна регулациите и стандартите за изпитване във Фаза III. Сега те са подобни на тези в Съединените щати. През последното десетилетие Китай се присъедини към Международния съвет за хармонизация, фармацевтична регулаторна организация със строги изисквания. C. N. B. G. е държавна компания и през последните години е произвела близо 80% от ваксините в Китай. Тя получи и почти неограничена държавна подкрепа за настоящия си проект. 

Някои служители във фармацевтичните компании казват, че Китай успява да разработи ваксината малко по-рано, тъй като пандемията в страната е започнала много по-рано от тази в Европа. Те виждат и бързото разработване на ваксина като шанс за Китай да поправи някои дипломатически грешки, тъй като веднага щом е готова, ваксината ще бъде споделена с целия свят. Или поне за онези страни, които са готови да търгуват с Китай. А САЩ едва ли ще е една от тях. Днес.бг 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар