Важно! Ем. Христов, управител на Учебен център ABC - Благоевград пред Struma.com: Въвеждането на умения по магистралите на кандидат-шофьорите ще е добре за тяхната безопасност на пътя

12.07.2019 12:02   3132 прочитаРаботна група към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" предлага часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения, които трябва да придобият. След тези часове шофьорите ще бъдат обучени за управление на магистрала, при намалена видимост и в засилен трафик.

В работната група участват представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, представители на висши учебни заведения, на браншови организации, на неправителствения сектор и др.

За коментар по темата се свързахме с управителя на учебен център ABC- Благоевград Емил Христов, който категорично подкрепя предложението. “Ние сме твърдо „ЗА“, тъй като когато обучаваме водачите, те трябва да бъдат подготвени да се справят във всяка ситуация на пътя. След като вземат свидетелство за управление, те няма да шофират само в определеното населено място, ще шофират и по магистрала, в различни пъти условия и е напълно логично това да бъде въведено“, сподели Емил Христов.

В предложената за одобрение методика се предвижда за група умения „Управление извън населено място“ да се отделят минимум 6 часа, от които поне 3 часа за „Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с интензивен автомобилен трафик“. По този въпрос, Емил Христов коментира, че с повече часове би било по- добре.

„Имайте предвид, че шофьорският курс не ни прави напълно подготвени водачи, той ни дава база, начало, което трябва да се доразвива“ сподели още Емил Христов. По думите му, трябва да бъдат увеличени часовете по практика, тъй като не са достатъчни. „Днешната ситуация много се различава с тази от преди 15 години, тъй като трафикът е много по–натоварен, има и повече пешеходци и е необходимо повече време, тъй като обстановката е по- стресова за шофьорите на пътя. Според Христов, увеличение на цените на услугата, също няма да доведе до отлив на кандидат-шофьорите.

„Ако погледнем назад в годините, увеличението не довежда до намаляване на желаещите. Единствено демографският проблем води до намаляване на броя на курсистите“, каза още Христов. Потърсихме и коментар във връзка с множеството инциденти на пътя, които зачестяват, къде и в кого е вината. „Когато има проблем, никога причината не е само една. Причината е комплексна – първо в културата ни на пътя, възпитанието на водачите, след това в пътната инфраструктура, състоянието на превозните средства и разбира се в недостатъчната подготовка. Трябва да се работи във всички направления“, категоричен бе Емил Христов.

Причините за инцидентите е стресът, неопитността и трето, след година управление, водачът започва да чувства лъжлива сигурност, като според него и на най- добрите водачи може да се случи да допуснат грешка, каза Христов. „Винаги трябва да подхождаме внимателно и отговорно към шофирането. Шофьорите трябва да са отговорни и към правилата за движение, да се преценява ситуацията, да мислят поне 5 секунди предварително и да се очаква неочакваното“.

Сред дискутирани въпроси от работната група бе и създаване на възможност част от обучението да се провежда на симулатор, по възможност до 4 часа от задължителните часове по кормуване. Оказа се, че благоевградската школа ABC, вече има опит в използването на симулатор при своите курсисти. „Определено има ефект. Използваме симулатора от около 7-8 години, работим за осъвременяването му. Той е голям плюс в обучението. Показват се различни ситуации, в които могат да попаднат курсистите- участие в ПТП, отнемане на предимство, заледен път. Категорично помага.“, допълни още управителят на Учебен център ABC.

Цвети Иванова