/Видео/ Квартал "Освобождение" очаква новите съседи! 183 апартамента ще се превърнат в дом за нуждаещи се семейства! Официално откриха социалните жилища в Благоевград

15.05.2019 13:39   11384 прочитаОфициална церемония по откриване на новоизградените социални жилища в жк "Освобождение" в Благоевград се състоя днес. Кметът Камбитов преряза лентата и пожела на бъдещите наематели да ползват апартаментите със здраве Градоначалникът благодари на фирмата изпълнител за добрата работа, както и на партньорите на общината от ВиК и ЧЕЗ.. Тържествен водосвет извършиха духовници от храм "Въведение Богородично".

Преди официалното откриване, се състоя и заключителна пресконференция, на която инж. Емилия Тунева - заместник кмет по строителството и сигурността, Иво Николов - заместник кмет по икономика и финанси, Зорница Кралева - заместник кмет по европейски проекти и програми и Ангел Данаилов - ръководител на проекта дадоха подробна информация относно неговото изпълнение и постигнатите резултати.

Жилищата са по проект "Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон", Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г.

Общата стойност на проекта е 9 009 433, 84лв., от които европейското финансиране е в размер на 7 658 018, 77лв. а националното е в размер на 1 351 415, 07лв.

"Основната му цел е да се разработи устойчив и интегриран модел за повишаване на жизнения стандарт на хора от уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, чрез осигуряване на равен достъп до съвременни жилищни условия. 3 сгради и общо 183 жилища очакват своите наематели", заяви ръководителят на проекта Ангел Данаилов и допълни: "Едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, в които не липсва нищо. Те са напълно обзаведени и оборудвани с всички необходими електроуреди, има дори и кухненска посуда."

В момента се работи по оформяне на звеното, което ще стопанисва сградите, текат и други документални и финансови процедури. Критериите на които трябва да отговарят бъдещите наематели са силно завишени, след като общинска администрация направи промени в Наредбата за настаняване и се очаква да бъдат особено прецизни в подбора им. "Промените в наредбата са в посока по-строги правила и се налагат, тъй като тя вече е остаряла, а има и доста пропуски в нея", заяви градоначалника. Тя ще бъде прецизирана и разгледана на юнската сесия на общинския съвет и, ако бъде приета, ще започне настаняването. Очаква се то да започне през юли.

Изключително облагороден е районът около социалните жилища, асфалтирани и осветени улици, тротоари. Оформи се един прекрасен благоевградски квартал, населен от млади семейства.

П. Пенева