В разгара на Евроизбори - 2019! Настървена политическа "стрелба" с всевъзможни жалби! РИК заби звучен шамар на "ВМРО", "Атака" и "Възраждане"! Комисията отхвърли "съдържателен" предизборен сигнал!

15.05.2019 11:12   5753 прочитаЗащо евродепутатът М. Габриел е била на празника на Петрич на 5 май и е поздравила петричани?! Мероприятието е организирано с общински средства и е използван труда на служителите на администрацията- Това е гаф, казват политиците от три партии......


Кандидатът за евродепутат Мария Габриел е била специален гост на празника на Петрич на 5 май, заедно с колегата си Асим Адемов. Габриел е присъствала на общоградско тържество, организирано с общински публични средства, в него е използван труда на общински служители, а мероприятието е било използвано за предизборна агитация. Това съобщиха в сигнал до Районната избирателна комисия представителите на ВМРО Петрич, Велик Гогов, на "Атака", Николай Щерев и на "Възраждане", Любомир Георгиев.

След като допусна сигнала и го разгледа по същество, избирателната комисия се произнесе категорично: Неоснователни са твърденията на жалбоподателите, тъй като в словото си евродепутатът Мария Габриел е поздравила петричани с празника на града, без да намесва политиката.

В силните ѝ думи: "Петрич има славно минало, неизменна част от историята на България Петрич е и култура, която виждаме в невероятни таланти, те са в основата на нашата българска и европейска идентичност. Честит празник! Петрич, градът на Евтим Евтимов, баба Ванга, Цар Самуил, гордите хора. Тук се честват по неповторим начин любовта към земята и нашите корени, твърдостта на планината и борбения дух на петричани. Нека свети Георги да закриля домовете и семействата ви. Да пребъде Петрич през векове", политиците от ВМРО, Атака и Възраждане видяха предизборна агитация.

РИК обаче е категорична - Няма агитация, няма нарушение на законите и отхвърли сигнала като неоснователен с пълно мнозинство.

Подобни несъстоятелни жалби и сигнали ще зачестят в условията на предизборна кампания, казват от РИК, но пък нашата работа е да разглеждаме всички допустими сигнали.

Прави впечатление, че предизборната кампания в Пириниско се води много преди да започне месецът за предизборна агитация. Нов облик има политическата война в момента. В настървената "стрелба" по опонентите се използват институции, прокуратура, съдилища, които се занимават с разглеждане на непрекъснато постъпващи жалби и сигнали за действията на този или онзи политик, или лидер на политическа партия.

Средата става все по-мръсна, защото в политическите противоборства се използват позволени и непозволени средства, лъже се безогледно, а тиражирането на обидни и недоказуеми обвинения и фалшиви новини, се превърна в стил на поведение на някои политически и неполитически лица.

П. Попов