/Видео/ Кметът на Благоевград Атанас Камбитов с важни новини! Ето какво каза на пресконференция днес

15.04.2019 14:25   4874 прочитаСОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА: Кметът започна с отчет за проектите по оперативните програми. Темата за общинските жилища в IV-и микрорайон в Благоевград несъмнено е тема, което вълнува хиляди граждани. "Жилищата са 172 на брой. Готови са! В момента се дооборудват и крайният срок за окончателното им завършване е 21май 2019 година", заяви кметът и допълни, че е възложил на всички, които имат отношение, да се промени Наредбата за настаняване.

Кметът настоява за ясни строги правила за това кой може да ползва тези жилища. Без да има дискриминационни елементи, всеки, който съвестно изпълнява задълженията си и отговаря на всички изисквания, ще има възможност да кандидатства за общинско жилище. "В района текат довършителни дейности, в момента сме на финала, улиците са готови", заяви кметът Камбитов.

РЕМОНТИ: По отношение на образователната инфраструктура кметът информира, че са предвидени ремонти на три училища и една детска градина. В НХГ "Св. св. Кирил и Методий" вече текат ремонтни дейности, такива ще започнат и в 5СУ "Георги Измирлиев", съвсем скоро.

За 3ОУ "Димитър Талев" още не е избрана фирма, която да извърши ремонта. За да се спазят сроковете, ще се премине към пряко договаряне. А за ремонта на 8-ма детска градина "Вечерница" вече има готов проект и първата копка предстои да бъде направена до дни. За всички учебни заведения ремонтните дейности са така планирани, че да не пречат на учебния процес. Крайният срок за тези ремонти е 13 февруари 2020г.

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ: Кметът информира и на какъв етап е изграждането на видеонаблюдение в града: "Завършен е първият етап от изграждането на видеонаблюдението - това са районите около детските градини и училищата, защото това беше приоритетно. В момента се изгражда втори етап, които касае повече хора, защото обхваща централна градска част и всички по-големи и важни пътни артерии. До края на годината целия проект ще бъде изграден".

ДАНЪЦИТЕ: Важна новина съобщи кметът във връзка с данъците за второ и всяко следващо жилище. Той ще внесе искане до Народното събрание и "ако законодателят реши и върне с обратна дата решението и то влезе в сила, ние имаме готовността да възстановим "надвзетите суми". Трябва да има справедливост, не може до 30 април да се плаща един данък, на следващия ден - друг. "

Общата сума, която благоевградчани са "надплатили" е между 80 000-100 000лв, които Община Благоевград има възможност да възстанови, ако внесеното искане до НС бъде одобрено. За сметка на това, данъците за МПС тази година за благоевградчани са намалени.

ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ:Кметът съобщи още, че предстои ревизиране на детските площадки и поетапно ще бъде премахнат пясъка от тях. На негово място най-вероятно ще бъдат поставена ударопоглъщаща настилка.

ДЕПО ЗА ОТПАДЪЦИ: Една от гордостите на Община Благоевград - депото за отпадъци също е на финалната права. Според кмета няма по-труден от този проект в цяла България. Депото ще реши един от най-големите проблеми на Общината, тъй като благоевградчани изхвърлят годишно около 38 000т. отпадъци.

Работи се по изграждане на компостираща инсталация и по изграждане на обходен път, за да може колите да не минават през с. Бело поле. Очакванията на градоначалника са това да бъде едно от най-модерните депа в България.

Ст. Караджова