Горещата тема, която Struma.com следи! Разгром на местни политически величия! Едно решение на ОБС - Благоевград съсипва 2 болници! Нов тласък на скандала и задънена улица по казуса "Онкоболницата и д-р Р. Кондев"!

14.03.2019 10:59   4812 прочитаДостойно поведение на директора на МБАЛ Благоевград Огнян Митев! Отказва да освободи Кондев! Някой си прави сметки без кръчмар! Консенсус - Няма!


Да връщат Г. Георгиев до провеждането на конкурс, иначе съветниците, взели решението за Кондев, ще трябва да плащат лечението на онкоболните- по 600 000 на месец, това е позицията на д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ Благоевград по вихрещия се от няколко дни скандал, провокиран от решението на ОБС на извънредната сесия завчера.

От Вътрешно отделение на болницата, която Митев ръководи, местният съветници, без да се съобразят с него решиха, че шефът на Вътрешно д-р Румен Кондев ще оглави от утре Онкоболницата в Благоевград. Броени часове до рокадата в болницата няма постъпила молба от Кондев за напускане, утре освободения от ОБС д-р Георгиев напуска шефския кабинет, а казусът с управлението все още не е решен.

Вчера бе съобщено, че е постигната договорка, но се оказа, че местни политически величия от ОБС Благоевград, отново са си правили сметките без кръчмар, и разстановката 4 часа в МБАЛ Благоевград, и 4 часа в Онкоклиниката за Кондев, отново не се получава.

По закон здравната каса подписва съществуването на една болница при изрядна документация -Ако днес не бъде решен казусът с управител и задължителния патолог за онкоболницата д-р Иво Димитров, който управлява Здравната каса, няма да разреши съществуването и. Това означава, че скъпоструващото лечение на болните трябва да бъде платено от общината, на която съветниците, с мъдрото си решение ще натресат около 600 000 месечна издръжка.

Пълен абсурд, роден от съветническа безотговорност, от манията на част от съветниците да водят останалите за носа. Този път обаче кашата, която се забърка замеси 2 болници и застраши лечението стотици болни хора. Патова е ситуацията до този час. Решение няма.

Припомняме, че сагата започна отново с решение на ОБС, съветниците под строи гласуваха освобождаването на д-р Георги Георгиев, който освен административен ръководител на онкоклиниката е патолог, задължително изискване за съществуването на здравното заведение. Без да мислят дали имат вариант за управление на болницата съветниците го освободиха. Георгиев заяви, че остава до 15 март, давайки възможност казусът с управлението на болницата да бъде решен.

Внезапно по предложение на хирурга в онкоклиниката д-р Таковски, д-р Румен Кондев бе поставен начело на онкоболницата, съветниците гласуваха анблок, нищо, че новият директор на "Св. Мина" не бе в залата, не бе представян, а явно и за предложението е разбрал малко преди решението на ОБС. Съвсем неинформиран по темата бе и болничният директор Огнян Митев, който разбрал от медиите за съветническото решение и останал буквално шокиран. Някой детронира шефа на Вътрешното отделение на болницата, която той ръководи, без въобще да се допита или съобрази с неговото мнение.

Кризата на кадри е повсеместна, така, че "кражбата" на кадри по такъв начин е недостойна, коментираха от отделението пред Struma.com, откъдето твърдят, че в момента отделението работи по добре от всякога, препълнено е с пациенти и е нов стрес за екипа, това което се случва. Да не говорил, че лекари няма и един да отсъства, това ще се отрази на пациентите. Същите са коментарите и в Онкоболницата: "направиха ни на маймуни, ще работим ли, няма ли да работим, какво ще стане с болните хора...?", питат медиците. Ако утре няма управител в болницата, няма кой да подписва ежедневните документи за лечение пред Здравната каса, ако болницата не е намерила патолог, също съществуването и е застрашено....

Страшна бъркотия, батак, сътворен от политици в местния общински съвет. Подцениха ситуацията и всички общински съветници гласували предложението на д-р Таковски. Оказа се, че вносителите на предложението съвсем не са имали нито готов вариант за решение на казуса, нито са предвидили последствията и за двете болници. Главният герой в тази сага, новият управител на онкоболницата д-р Кондев мълчи, защото не знае какво да каже. Замесените в казуса лекари и общински съветници вдигат рамене..

Ако Митев не вземе решение какво да прави увисват всичките им планове във въздуха. А по наша информация директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев не е склонен на никакви компромиси, които ще навредят на неговата болница. Старият управител Георгиев е категоричен, че също няма да направи компромис и да остане на поста си, до провеждането на конкурс, но според наши източници днес ще се водят преговори с него да изчака до конкурс.

Вчера съдбата на 2 болници бе в ръцете на Митев, днес ще чакаме благоволението на Георгиев, но решение часове преди смяната няма. Скандалът е голям, срамът също.

П. Петрова