Очаквано и окончателно! Булгартабак закрива Цигарената фабрика в Благоевград! Съкращават и последните 200

12.01.2019 11:10   23423 прочитаПоетапното закриване на благоевградската цигарена фабрика е на финалната права. И последните 200 от 1200 работници вече са с ултиматум да си подадат заявления за напускане. Така, до дни тютюневият гигант "Булгартабак закрива окончателно благоевградската фабрика. От месеци се знае, че Булгартабак ще се изнесе от Благоевград, на няколко транша бяха съкращавани и освобождавани работници.

Най-масовото напускане бе през лятото на тази година. Така 1200 работещи от Благоевград загубиха работата си и се вляха редиците на безработните. Въпреки тенденцията в Европа тютюневите комбинати и фабрики да бъдат поетапно закривани като политика на производителите на цигари, закриването на местната фабрика е сериозен удар върху икономиката в Благоевград. Работещо и печелившо с години предприятие бе погребано..

Решение на монополист, което не може да бъде обсъждано, нито пък някои може да повлияе на политиката им. В рамките на една година в Европа бяха закрити десетки цигарени фабрики. Останаха няколко, които продължават да работят в Хърватска и Германия.

П. Попов