Мръсната и кална война в Благоевград взема невинни жертви! Много политически трупове ще броим наесен, май!

12.01.2019 10:16   21585 прочитаОтворено писмо от екипа на регионален исторически музей Благоевград!


Отдавна тръбим, че предизборната кампания в Благоевград вече е стартирала. В ход са всякакви "мръсни номера", целящи уронване имиджа на политическите опоненти и дискредитиране на сегашния управленски екип в областния център. Следейки случващото се, ставаме свидетели на откровени лъжи, сплетни и дребни заяждания. На лице е кампания, лишена от класа и все повече приличаща на долен махенски скандал между "незадоволени съседки" - в прекия и преносния смисъл.

Във войната с кални топки безотговорно се намесват институции с утвърден авторитет, професионалисти и хора с безупречна служебна история, които биват окаляни безопардонно и превръщани в невинни жертви на политическата баталия.

След като бе направен опит обществеността да се заблуди по отношение на Камерна опера, внушавайки, че тя ще бъде закрита, тези дни посегнаха и на историческия музей. Атаката е срещу заместник кмета Христина Шопова и ръководените от нея културни институции. Изваждат се от нафталина уволнени лица, които биват употребявани като "ударна сила" в преследване на користните политически цели.

Такъв е случаят с бившия директор на музея Христина Цонева, която в публичното пространство наговори куп неистини, свързани с бившата и работа и предизвика гнева на бившите си колеги. С отворено писмо Екипът на Регионален исторически музей - Благоевград изрази своето възмущение от думите на Цонева, наричайки ги удар върху авторитета на институция с 67-годишна история и с утвърдени позиции в научната, културната и образователната сфери.

"Държим да отбележим, казват от РИМ, че служителите на музея не са спирали никога да вършат служебните си задължения не заради директора, а заради институцията в която работят и която обичат. През 2013 г. д-р Христина Цонева спечели конкурс въз основа на стратегия за управление на РИМ-Благоевград.

Преди да публикуват статии в нейна защита, медиите е добре да се запознаят със съответната разписана от самата нея и оценена като най-добра от конкурсната комисия стратегия, която така или иначе си остана само на хартия. Д-р Христина Цонева не успя да убеди колектива на РИМ-Благоевград в поставените от нея правилни приоритети. Добрият директор трябва да умее да намира баланс между думите и действията си.

Ако един лидер не може да обедини колектива си и това не му е приоритет, няма как да вдъхнови, насочи и активира служителите си за изпълнението на каквито и да било цели. Това, което не може да се отрече е, че с неетичното и непрофесионалното си отношение, все пак успя да обедини екипа на РИМ-Благоевград, но срещу себе си. Ако всеки служител е длъжен да изпълнява служебните си задължения и да носи отговорност за неизпълнението им, следва и ръководителят да поема отговорност за неизпълнени цели и приоритети"., пишат служителите.

Обиден и омаскарен е и временно назначеният за директор Кирил Алексиев, наричан с обидната квалификация "подставено лице"! "Обидени сме, пишат в писмото си служителите на музея, защото д-р Кирил Алексиев не е „подставено лице“. Д-р Кирил Алексиев е главен уредник в РИМ-Благоевград, назначен като такъв от д-р Христина Цонева.

В последните години д-р Кирил Алексиев стана двигател на многобройни културни научни и образователни прояви, инициирани от община Благоевград и от музея, стана разпознаваем за културната общественост в Благоевград и утвърди авторитета си като професионалист и добър организатор, Той е човек който умее да комуникира, да мотивира, да вдъхва увереност в колектива.

Безсъмнено тези качества са оценени от зам. кмета г-жа Христина Шопова и са довели до решението на община Благоевград за неговото назначаване като временно изпълняващ длъжността директор на РИМ-Благоевград до обявяването на конкурс, съобразно законовите разпоредби. Колективът изцяло подкрепя този избор и застава зад д-р Кирил Алексиев, се казва в отвореното писмо, подписано от всички работещи в музея.

Трудно се въздържаме да не излезем извън рамките на добрия тон, коментирайки цирка, който разиграват местни политици и общински съветници и тяхното безотговорното бръщолевене и престъпна употреба на обидни квалификации при разчистването на лични сметки и преследване на лични цели.

Опера, театър, музей, детски градини, учители, културтрегери, всички бяха извадени на политическата сцена и замеряни с л.. на от хора, които със сигурност не знаят къде са входовете на културните институции в Благоевград. Политици, чието единствено оръжие в политическата война са грубите инсинуации, маскирани като действия "на ползу роду". Вече натежават много безпринципната критика и лишените от смисъл коментари, изкривени факти и подмолни удари под кръста пред подценявана и унизявана "публика" - жителите на Благоевград.

Казано е: "Всяка война е провал на човека като мислещо животно", а безпринципната и аморална политическа война, която в момента се вихри в Благоевград означава само едно - Провал на политиците. Изборът им е в нашите ръце, а присъдата им ще произнесем наесен като ще ги познаем по делата им дотогава!

П. Иванова