Състезателят на клуб Вихрен Сандански Антъни Иванов вече е в родината си след историческото плуване в Унгария

01 август 2017 10:03   7942 прочита


Най-добрият български плувец Антъни Иванов направи фурор на Световното първенство в Будапеща. Санданчанинът се класира за финала на 200 метра бътерфлай, където се нареди на 8-о място, предаде БНТ. 18-годишният Иванов даде специално интервю, в което сподели, че не е очаквал да се представи толкова добре на шампионата.

Антъни е категоричен, че за момента не мисли да се състезава за друга държава и сподели, че ще се опита да атакува медал догодина на Европейското първенство.

Поздравления за представянето ти в Будапеща. Уникален национален рекорд на полуфинала на 200 метра. Като че ли надскочи себе си, съгласен ли си?

- Да, мисля, че представянето ми беше много по-добро, отколкото очаквах. Надявам се в бъдеще да продължавам да подобрявам класиранията и някой ден да развея нашия трибагреник на голямо състезание.

Съжаляваш ли за нещо все пак?

- Не. Подготовката ми беше изцяло на 200 метра бътерфлай. С треньора ми бяхме решили, че там имам най-големи шансове. Наблегнахме на тази дисциплина и всичко се получи. Не съжалявам за абсолютно нищо.

Това ли ти беше максимумът за момента?

- Да, мисля, че постигнах максимума за момента. Има още грешки, които трябва да се изчистят, което е супер и означава, че мога да плувам още по-бързо и да се доближа до световния елит.

Във финала след първите 100 метра беше шести. Умората ли ти дойде в повече във втората част на плуването?

- Не мисля. И да бях плувал по-бързо от националния си рекорд, пак щях да стана осми. Пробвах да тръгна по-бързо, но явно не ми е това тръгването и не се получи връщането. В третото плуване може би се натрупа малко умора.

Не минава ли реализирането на личните ти цели през меката на световното плуване - а именно САЩ?

- Да, говорих с доста треньори, които бяха тук. След една година ще замина за там, още не съм решил в кой университет ще продължа подготовката си.

Колко и кои са ти опциите?

- Говорих със Северна Каролина, Флорида и Аризона. Мисля, че ще избера измежду трите. Говорих с Питсбърг, но мисля, че ще е само между само тези три.

През 2007 година Михаил Александров стана шести на Световното първенство и след това започна да се състезава за Съединените американски щати. Привлекателна ли е подобна алтернатива за теб?

- Не мисля, че някога ще се състезавам за САЩ. Състезаването на САЩ е самоубийство, защото никога повече може би няма да отидеш на големи състезания, тъй като конкуренцията е много голяма. Да влезеш в отбора на Щатите е много трудно.

Като цяло би ли се състезавал за друга страна?

- Не мисля. За момента не мисля, че има такъв вариант.

Успя ли да си размениш няколко думи с Чад льо Кло, Ласло Чех? Имаше ли добри реакции от тяхна страна за теб?

- Аз ги познавам двамата от предишни състезания. Поздравиха ме, аз тях. Има уважение между нас. След финала много хора ме поздравиха на басейна, което е супер. Надявам се да остана в елита и да продължават да ме уважават и да успея да постигна техните успехи.

На финала бяхте четирима европейци. Статистически това означава ли, че си близо до медал от Европейско първенство?

- Догодина имам реален шанс да атакувам медала на Европейското първенство, ако сваля още пет-шест десети. Ще видим след една година. Европейското е в Шотландия. Ще се готвя само за него и се надявам да успея да взема медал.

Какви ще са ти целите на Световното първенство за юноши и девойки в Индианаполис?

- Не мисля да си поставям цели. Ако успея да направя два финала - на 100 и на 200, и ако може да взема медал на 200, ще е супер, но не се знае дали след три седмици ще успея да задържа формата. Надявам се с треньора ми да успеем да направим нещата както трябва и да се преборим за медал там.

Марти Кирилов


Още за: Антъни Иванов   финал   място   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар