На вниманието на кмета Камбитов: Много или малко са 4 отбора по баскетбол в Благоевград?

14 февруари 2017 11:07   1 коментар   7987 прочита


Клубове с почти нулева дейност и малко деца, заявяват, но не ползват часове в залите

Много, или малко са 4 отбора по баскетбол в Благоевград? Този въпрос си зададохме след проверка на struma.com. Останахме изумени от празните зали, в които по график трябва да има тренировки на клубове по баскетбол. Умишлено спестяваме името на клуба, който според утвърдения от Спортни имоти график трябва да ползва зала Скаптопара в точния ден и час. Това обаче се оказва, че не е първият случай, в който клуб решава да не провежда тренировка.

По неясни причини или пък поради липсата на достатъчно деца, треньорите решават да няма занимание. Да обаче забравят, че залата остава празна, а в същото време друг клуб е искал същия час за тренировка, но не му е осигурен. И нещо друго много важно кой ще плати разходите по отоплението на залата, във времето в което тя остава празна, заради своеволията на безхаберни треньори. Потърсихме мнението на ръководството на Спортни имот по този казус.

От там са категорични, че вече ще се въведе глоба на клуба, ако не полза заявеният час по график и няма основателни причини за това. В общината също имат информация за нарушаване на графика, който обикновено предизвиква много полемики при неговото съставяне и последващо утвърждаване. Не веднъж и дваж клубове са изказвали гласно и негласно, недоволството си срещу разпределението на часовете за тренировка.

Всеки клуб иска най- удобните за него часове, но това няма как да стане. Причината е, че клубовете в определени спортове станаха повече от необходимото. Точно това се случва и в баскетбола. В момента на територията на града тренировки с деца в тази великолепна и много интелигентна провеждат четири клуба, Евробаскет, БК Пирин – Благоевград- 81, Пирин – Благоевград и Пирин -Темков- 1946. Първият например „Евробаскет” е сдружение с обществено полезна дейност.

Сдружението е член на Българската федерация по Баскетбол и участва в Държавните първенства за подрастващи. БК Пирин – Благоевград- 81 и БК Пирин -Темков- 1946 са в списъка на Неправителствените организации. Двата клуба с почти еднакви наименования Пирин- Благоевград вече имат одобрени проекта по Програма "Спорт за децата в свободното време" за 2017 година.

Пирин с числото накрая 81 на Юри Джадаров ще получи 5400 лева, а този без числа на Бойко Филипов ще получи 5100 лева. По същите проекти те са заявили часове за тренировки и общината чрез Спортни имоти е длъжна да им осигури тези часове. Колко деца обаче ще се възползват от тази програма и още по важно кой ще ги тренира?

Не е ли редно община Благоевград да направи проверка във всеки от тези клубове колко деца тренират, дали и с колко формации клубът участва в първенствата под егидата на БФ Баскетбол. И крайно време е кметът да тропне по маса и да се спре с това развъждане на клубове различните видове спорт. Едва ли децата в Благоевград с повече от преди три, четири или пет години. Г- н Камбитов Вие сте на ход....

Марти Кирилов

1 коментар
15 Февруари 2017 11:44 | кмета
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Тоя Джаджарата не е изтрезнел а искате да тренира децата. Пък и един тренъор е... учениците не искат да тренират при него.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар