Куриоз! Четирикратният отборен шампион на България по канадска борба Спартак без медал на държавното в Ямбол

19 март 2017 16:34   8607 прочита


Благоевградският клуб по канадска борба Спартак остана извън отборното класирането на 21- то Държавно първенство по канадска борба в Ямбол. Отборният шампион през последните четири години не успя да картотекира своите състезателите за първенството и по този начин остана вън от класацията. Въпреки това състезатели на Спартак имаше на турнира, но се подвизаваха без клубна принадлежност.

Този гаф е само част от провала на Спартак. От тази годна най- титулуваните състезатели на клуба вече се състезават за други отбори. Става въпрос за световните и европейски първенци Красимир Костадинов, Сашо Андреев и Димитрина Димитрова, които през годините защитаваха реномето на Спартак, въпреки че са от Тутракан. Те вече не са част от Спартак, а в Ямбол не пристигнаха и още двама шампиони на клуба Георги Гайдарджиев и Любомир Миланов.

Въпреки че държавното е една от квалификациите за определяна на националния отбор, председателя на клуба Гайдарджиев не участва в него, а Миланов е заявил участие на турнира в Белоградчик, където първото място също дава право на място в националния тим за Европейското в Полша. Проблемите в най- силния клуб по канадска борба у нас не се отразиха на някой от състезателите.

Така например световния шампион Валентин Господинов спечели два златни медала на лява и дясна ръкав кат. до 70 кг. което му гарантира място в самолета за Катовице. Радослав Скендеров също е двукратен шампион в кат. до 65 кг. Иван Новоселски пък е откритието на турнира. Той триумфира при юношите и остана втори при мъжете в кат. до 55 кг. Шампион е Стилиян Панчев, а трети са Георги Димов и Благовест Стоев. При ветераните председателя на Арспорт Благоевград Кирил Богдански остана втори.

Иначе много оспорвано протече последният ден от 21то Държавно първенство по канадска борба. Раздадени бяха общо 96 комплекта медали в дивизиите хора с увреждания, юноши и младежи, мъже и жени. Състезанието протече при доминация на световните шампиони Димитрина Димитрова при жените, Христо Делиджаков, Красимир Костадинов и Сашо Андреев при мъжете, Марин Пейчев, Емилия Стоянова при хората с увреждания.

Всички те спечелиха своите категории и се окичиха със златните медали от състезанието, а също така завоюваха правото си да са част от Националния отбор и да защитават името на България като водеща нация в канадската борба на Европейското Първенство по канадска борба от 12 до 21 Май в Катовице, Полша и на Световното Първенство в Будапеща, Унгария от 2 до 11 Септември.

В състезанието участваха 439 състезатели от цяла България. На 22 и 23 Белоградчик ще бъде домакин на 8то издание на международния турнир Белоградчик Оупън, който ще бъде последна проверка за Националния отбор преди Европейското първенство по канадска борба през май.

Марти Кирилов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар