Българско приложение за телефони направи революция в спортните новини!

15 март 2017 08:20   1677 прочита


Българско спортно приложение направи истинска революция в спортните новини у нас. Името на приложението за телефони е SportFeed. То е създадено от двама пловдивчани - Андрей Спасов и Йордан Лазаров. Идеята е на спортния журналист от Пловдив Андрей, а с техническата реализация се е заел програмиста Йордан.

SportFeed официално е пуснато за Андроид и може да бъде намерено в Google Store (виртуалният магазин за всички, които ползват телефони Андроид). До няколко дни се очаква приложението да види бял свят и в App Store (Магазинът на Apple) и да е налично и за потребителите ползващи iPhone.

SportFeed бе публикувано навръх националния ни празник 3 март!

"Преди 6 години стартирах може би първия регионален спортен сайт в България. За Пловдив съм сигурен, че бях първи. След бързия му успех много скоростно се появиха още половин дузина такива проекта под тепетата. Всички ние сме в жестока конкуренция за новини, както между нас на регионално ниво, така и с националните медии. Не бих искал да оценявам, кой е по-добър, кой е по-четен и кой е по-достоверен. Не искам и феновете на футбола и спорта да го правят. Всички ние си имаме предимствата и недостатъците. Именно така се роди и идеята ми за SportFeed. Приложението на Android и iOS обединява над 30 от най-големите и авторитетни сайтове в България, както и най-популярните регионални такива. Да си представим, че ти си фен на Левски или ЦСКА. Искаш да прочетеш всяка една новина за твоя отбор. И почваш: Отваряш едно след друго всички възможно сайтове. Изведнъж осъзнаваш, че си отделил над половин час, за да „преровиш“ навсякъде и да прочетеш всичко за твоя любим отбор. Аз и моят партньор в това начинание Йордан Лазаров ще сложим край на това. Нашето приложение (SportFeed), ще предоставя на потребителите си всички тези новини директно на телефоните им. И то на момента, в който се появят. Така читателят ще бъде информиран максимално", споделя Андрей Спасов.

И това реално е така, а и потребителите харесват идеята. Само след 5 дни приложението на Андрей и Данчо се появи на първата страница на Google Store, като попадна в две секции: "Водещи спортни приложения" и "Налагащи се приложения".

"Аз като спортен журналист, точно като всеки един фен, трябва да следя, кога и къде, какво се пише, за отборите, които отразявам. Една вечер си помислих, че ще е страхотно, ако някой ми напише програма, която да ме уведомява, в кой сайт, какво излиза за Ботев и Локомотив. Бях готов да звънна на Данчо да го попитам може ли да ми направи такава програма. В следващия момент обаче си помислих: „Що за егоизъм? Не може ли подобен проект да се ползва от всеки един фен?“ Оставих идеята вечерта да „отлежи“ и на следващия ден се обадих. От другата страна само чух: „Идвай, почваме го!“. И така, започна едномесечен труд, най-вече от страна на Данчо, който изписа буквално десетки програми, скриптове и ботове, за да осъществи идеята. Двама-трима наши приятели през всичките тези седмици тестваха всяка следваща версия, която им изпращахме и така до 3 март, около 18:00 часа, когато пуснахме приложението за Андроид в Google Play. Отворихме шампанското, разделихме се и след малко Данчо се обади, че не е одобрено от магазина Google Store. Той обаче седна и веднага нанесе нужните корекции за да получим заветното „ОК“ и така в 21:00 часа в деня на Националния празник стартирахме", разказва Андрей.

Създателите на приложението разказват и как всъщност работи приложението SportFeed.

"Смятамe, че идеята е революционна, затова и слогана ни е „Революция в спортните новини“. Ботове обикалят над 30 сайта в България и индексират новините. Потребителят пък, веднага след инсталацията се абонира за своите любими отбори. Примерно: Левски и Лацио, или ЦСКА и Ливърпул, и т.н. След това му остава само да чака да получи известие на телефона си, че някой сайт е публикувал новина за неговите любими отбори. Това е. Телефона изпиуква, извибрира или светва (в зависимост от настройките, които могат да се направят в самото приложение) и с един клик вече си в Спортал или в Гонг, или където е публикувана новината. Това е другото хубаво на приложението. Ние не крадем новините на сайтовете. Напротив. Рекламираме ги напълно безплатно пред нашите потребители и изпращаме посетители директно на сайта, който е написал новината. Така всяка авторска новина получава заслуженото – посещения. Ако Гонг публикуват нещо първи за Ботев, потребителите на SportFeed ще отидат в Гонг, за да го прочетат, а не примерно после да видят информацията прекопирана другаде и да направят клик на този, който няма заслуга за нея. Така ще подкрепим и авторските материали. Така и читателите ще знаят, кой първи е писал нещо", разкриват Андрей и Данчо.

"Написали сме програма, която разпознава копираните материали. Така потребителите ще получат известие само от първоизточника. След това, който и да копира новината, ще се появява като дублирана новина и приложението няма да я разпознава като уникална информация, и няма да уведомява потребителя за нея", добавя Данч Лазаров, който е физическият създател на SportFeed.

Приложението може да се ползва и от феновете на другите спортове. Има секции за Григор Димитров, Цвети Пиронкова, Митко Бербатов, Кубрат Пулев, грациите ни, за баскет, волей и Формула 1. Тепърва ще се добавят още най-разнообразни ресори новини.

Линк за изтегляне на приложениeто от Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.sportfeed.bg&hl=en


Още за: спорт   приложение   телефон   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар