Бербатов само на гол от Стоичков в Европа

16 септември 2014 13:16   5884 прочита
Димитър Бербатов си почива на вчерашната тренировка на “Монако”. Сн. Ройтерс
Димитър Бербатов си почива на вчерашната тренировка на “Монако”. Сн. Ройтерс


Димитър Бербатов си почива на вчерашната тренировка на “Монако”. Сн. Ройтерс

След повече от година и половина отсъствие от европейските клубни турнири Димитър Бербатов се завръща в Шампионската лига с целта да стане най-резултатният българин в континенталните надпревари. Това може да стане още днес срещу бившия му тим “Байер” (Леверкузен).

В досегашните си 78 мача благоевградчанинът има 33 гола и е само на едно попадение от рекорда на Христо Стоичков, отбелязал 34 пъти в 70 срещи. Ицо обаче има и един гол във финал за Междуконтиненталната купа срещу бразилския “Сао Паулу”.

Дебютът на Митко в Европа бе с фланелката на ЦСКА (също както и на Стоичков) на 24 август 1999 г. при домакинското 5:0 над северноирландския “Портадаун”, а първият му гол - в Молдова срещу “Конструкторул” на 10 август 2000 г. В досегашната си кариера той вкара 13 гола при гостувания и 20 - в домакински двубои, пише 24 часа. Подобно е съотношението и при Ицо - 22 на свой терен и 12 навън. 16 от точните изстрели на Бербо са през първото полувреме и 17 след почивката. При Стоичков съотношението е 18 към 16 в полза на първите полувремена. Бербатов е реализирал само една дузпа

- с екипа на “Тотнъм” в двубой с белгийския “Андерлехт”, докато пловдивчанинът е бил точен на 3 пъти от бялата точка. Звездата на “Монако” има най-много голове срещу молдовския “Конструкторул” - общо 7, а Стоичков - срещу киевския “Динамо” (4), като никога не е записвал хеттрик за разлика от Бербо, който има 5 гола в един мач.

Относителната тежест на попаденията на Стоичков обаче е по-голяма. Той се е разписвал

на полуфинален стадий общо 6 пъти -

3 гола за ЦСКА (срещу бъдещия му клуб “Барселона”) и три за каталунския гранд (срещу “Ювентус” и на два пъти срещу “Порто”). Има и асистенция при спечелената КЕШ на 20 май 1992 г. във финал срещу италианската “Сампдория”, както и гол на финал за Суперкупата на Европа срещу германския “Вердер” на 10 март 1993 г.

Благоевградчанинът също има финал (но загубен) в Шампионската лига - на 15 май 2002 г. с екипа на “Байер”срещу мадридския “Реал”, в който влезе като смяна в 39-ата минута. 9 от попаденията му обаче са в квалификационни кръгове срещу само един за Стоичков - последния му за “Барса” срещу латвийския “Сконто” на 13 август 1997 г. Бербатов е с 10 гола в груповата фаза на Шампионската лига (колкото и Стоичков), а най-високото стъпало, на което е бил точен, е четвърфинал за Шампионската лига с “Байер” срещу “Ливърпул”.

 

И двамата са отбелязвали на клубове, в които е играл техният сънародник. С гол на Стоичков “Барса” победи “Монако” с 1:0 на 13 април 1994 г. в груповата фаза на Шампионската лига, на два пъти бе точен и срещу “Манчестър Юнайтед” за 4:0 на 2 ноември 1994 г. Бербо пък записа името си сред стрелците срещу “Барселона” при домакинското поражение с 1:2 на “Байер” на 27 ноември 2002 г. също в групите на Шампионската лига. Той обаче има и попадение срещу бившия си клуб от Леверкузен с фланелката на “Тотнъм” при 1:0 като гост на 23 ноември 2006 г. в групите на Лига Европа.

Стоичков разделя 43-ото място във вечната ранглиста на стрелците в европейските клубни турнири, а Бербатов също е в топ 50 с еднакъв актив с Франсиско Хенто, Серхио Агуеро, Георге Хаджи, Уейн Руни и Марко Симоне. След него е дори менторът на Ицо Йохан Кройф с 32 еврогола.


Още за: Бербатов   гол   стоичков   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар