16-годишен кандидат за черен колан по таекуон-до колабира с кръвно 60/40 на изпит в Благоевград

18 юли 2009 00:20   24931 прочита
Марио Богданов
Марио Богданов


Марио Богданов

В шок Марио Тодоров е закаран в реанимация, президентът на федерацията М. Богданов: Инцидентът е неприятен за всички нас, но младите хора не трябва да се страхуват от спорта, а от дрогата

16-годишен спортист колабира по време на изпит за черен колан по таекуон-до, версия ITF, на национално ниво,  проведен вчера в Благоевград. Инцидентът станал около 11,00 часа на стадиона на ЮЗУ “Неофит Рилски”.
16-годишният Марио Тодоров от Враца изпаднал в несвяст по време на теста по физическа подготовка. Той се строполил на финала, след като почти бил пробягал 5 километра. За секунди посинял пред смаяните погледи на спортисти и треньори. Своевременно на място му е оказана първа помощ от спешен екип, в нестабилно състояние с кръвно налягане 60/40 е настанен в реанимация на благоевградската болница. Пациентът бе неадекватен, с ускорен пулс 140, предстои диагностично уточняване на причината, довела до шока, обясни дежурният лекар д-р Калин Георгиев. В следобедните часове от болницата уточниха, че момчето е стабилизирано, провеждат се специализирани изследвания за поставяне на точна диагноза. Научили за инцидента със сина им, родителите му веднага тръгнаха от Враца за Благоевград. Азиатското бойно изкуство е популярен спорт сред тийнейджърите, които се стремят да достигнат майсторски степени и съответно бели и жълти колани, оранжеви, зелени, сини, кафяви и черни - най- високата степен.
За коментар на инцидента потърсихме президента на Федерацията по таекуон-до, благоевградския бизнесмен Марио Богданов. Ето какво заяви той:
Инцидентът е неприятен за всички, изпитът за черни колани е тридневен, днес /б.р. вчера/ е първият ден, участват около 30 кандидати от клубове в страната на възраст над 16 години. Благоевград е домакин на изпита, провежда се по технически изисквания. До явяване на изпита се допускат състезатели, които отговарят на изискванията с изрядни сертификати, задължително в добро здравословно състояние, писмено потвърдено с медицинско свидетелство. Може би високите температури над 30 градуса на открито около обяд, придружени с напрежението, доведоха до колапс кандидата, когото аз лично не познавам, тъй като е от Враца. Той е издържал успешно и безпроблемно провежданите досега тестове за физическа подготовка - бягане, лицеви опори, коремни преси, клякане.


Още за: М. Тодоров   таекуон-до   жега   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар