Яне Янев се разгневи: Премиерът, трябва да е в Ербил, а не на селски събор в Боженица!

31 август 2014 10:21   2 коментара   10241 прочита


Лидерът на РЗС Яне Янев изпрати днес критично писмо до премиера Г. Близнашки, остро осъждайки посещението му в село Боженица вчера, където имало общоселски събор. Ето какво написа Янев:

 

 

 

Уважаеми г-н Министър Председател,

 

Повод да се обърна към Вас е вчерашното Ви посещение на събор в село Боженица, намиращо се на 11 км. от родното Ви село Скравена. На общоселския събор в родния Ви край е по-добре да отидете когато не сте премиер. Но сега в това Ви качество имате много по-важни ангажименти, които държавата трябва да предприеме под Ваше ръководство, за да не бъде пак на опашката след всички останали страни членки на ЕС и да следи най-важните международните събития като зрител.

През XXI век демократичните държави и техните граждани по цял свят са изправени пред предизвикателствата на изключително трудните за противопоставяне действия на различни терористични групировки и течения.

Република България трябва да бъде една от най-съпричастните към усилията на международната общност в борбата срещу тероризма и да не забравя никога, че през лятото на 2012 г. стана арена на терористични действия на летище „Сарафово", отнели живота на невинни хора.

В тази връзка наблюдавам с изключително безпокойство действията на групировката Ислямска държава най-вече срещу Северен Ирак. Дестабилизацията на Иракски Кюрдистан би могло да доведе до сериозно преструктуриране на политическото и военно пространство в целия регион и ще предизвика сериозни сътресения в световния енергиен пазар. Така че това, което в момента кюрдските бойци правят, защитава България, ЕС и демократичната международна общност. САЩ и Франция обявиха, че ще помогнат на кюрдите и започнаха наистина сериозна операция. Но кюрдите имат нужда не толкова от тежко въоръжение, колкото от гранатомети, картечници, минохвъргачки и муниции. И всичко това може да го осигури България. Необходимо е спешно правителството да разреши износа на оръжие за Северен Ирак. Искам да отбележа, че дори Албания и Хърватия се присъединиха към усилията на демократичните държави за оказване на военна помощ на Кюрдското регионално правителство.

Обръщам се към Вас в качеството Ви на министър председател на служебното правителство да предприемете конкретни действия за съпричастност на Република България в световната борба срещу джихадистите и да предложите на МС решение за оказване на подкрепа на народа и правителството на Кюрдистан. По примера на Франция, България разполага с необходимия потенциал, за да може подкрепата да не се ограничава в рамките единствено на хуманитарната помощ. Сега е момента заедно с министъра на вътрешните работи, който разбира достатъчно от антитероризъм и с министъра на външните работи да отидете в Ербил. Там гарантирано ще Ви посрещнат по-добре от където и да било другаде в този момент. Те сега имат нужда от подкрепата на нашата държава и никога не биха забравили този жест. Припомням Ви, че търговският оборот между Северен Ирак и Турция, Англия, Франция, Германия, Гърция и др. възлиза на милиарди долари. Правилните дипломатически ходове са най-важната предпоставка за реализиране на огромни икономически ползи за България.

Вярвам, че като конституционалист и професионалист с дългогодишен опит няма да позволите Република България да се отклони от изградения с много усилия имидж на предвидим партньор на НАТО и ЕС, който носи особена отговорност за борбата с тероризма и за стабилността в Близкия изток.

2 коментара
31 Август 2014 15:26 | ДОКТОРА
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

ЯНКЕ, ЯНКЕ, ОТКАКТО ЗАПОЧНА ДА СЕ ЗАДОВОЛЯВАШ С ОНЯ СПЕЦИАЛИСТ С ГРАНОТОМЕТА, ВЕЧЕ НА ВСЯКЪДЕ ТИ СЕ ПРИВИЖДАТ ГРАНАТОМЕТИ !!! ЯНКЕ, ГЛЕДАЙ СИ РОМИТЕ ОТ МАХАЛАТА В САНДАНСКИ И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕЩА ПО ДАЛЕЧЕ ОТ РАЗПРАНИЯ ТИ АУСПУХ!!! ПЛАЩАЙ СИ НА ЦИГАНИТЕ, ЧЕ И ТЕ ДУША НОСЯТ, А И ТИ ВЪРШАТ РАБОТА ЗА КОЯТО ТИ ЕДИНСТВЕНО ЖИВЕЕШ !!!!БОГ, ДА ГО ПРОСТИ РЗС, ДА ЖИВЕЕ "СПАРТАКУС" И ЛУДАТА ЯНКА !!!


01 Септември 2014 08:24 | От далече
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво на Яне. Тои е прав за това което става, а и сега е момента да се направи нещо, хем за икономиката ни, хем за безопасноста на Бг. Вие найстина си нямате представа какво предстои, ако не бъдат спряни тези фанатици навреме. Дано разумът да победи.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар