Водачът на листата на БСП-Благоевград Тома Томов разкри какво е казал на Радев преди изборите

19 февруари 2017 09:47   42 коментара   16513 прочита


Журналистът сподели кой го е вдъхновил да влезе в политиката

Журналистът Тома Томов, който стана водач на листа на БСП обясни решението си да влезе в политиката в ефира на bTV. По думите му, има неща за вършене и това е бил основният мотив за неговото решение. Журналистът посочи и кой го е вдъхновил да се заеме с политика.

„Този алгоритъм Радев ми даде възможност да кажа няколко неща, заради които исках да вляза в политиката. Цялата политическа класа трябва да бъде сменена. Цялата класа е прогнила и корумпирана. Българската политическата класа е олигархична, но тя е такваа в целия свят. Искам да сменя управляващата класа. Това не може да стане с журналистика, може да стане само с политическа борба. Трябва да се намали и социалната несправедливост”,обясни решението си Томов.

По думите му, в страната ни има над един милион хора, които всяка вечер си лягат гладни. Те нямат представители в парламент и той иска да бъде техен представител. „Друго, което искам да стане, е, че когато главата ти е далеч от тялото, ти си идиот. Има два милиона души извън България, те са цвета на нацията. Това е една скайп България, каза още журналистът.

Томов също даде ясна заявка, че ще се бори с корупцията. „Аз не съм политик. Много по-добре е да снимаш в пустинята Негев. Да бъде по-интересно. Това е временно. Дълго съм живял и съм за твърде кратко в политиката”, каза още той.

Томов посочи и двамата души, които са му предложили да се впусне в политиката. „Навремето един човек ме беше поканил в политиката. Той е моя герой доктор Петър Дертлиев. Срещахме се много често с него. Отказах му тогава защото съм социалдемократ по убеждение, но имах много други работи да върша в журналистиката. Другият политик, който уважавам, бе Виктор Шендов. Той е направил толкова болници в Израел, че всички го знаят. Сега ме покани Корнелия Нинова. Първият път ѝ отказах”, каза Томов.

Журналистът също разкри какво е казал на Радев преди да бъде избран за президент. Томов е част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на генерала. „Казах на Радев: ще бъдеш убит до два месеца. Ти ще си останеш един обикновен пенсионер. Бях убеден, че той ще загуби”, каза Томов.

Томов бе категоричен, че той няма да е за дълго в политиката. „Аз съм от гражданската квота. Нямам намерение да бъда партиец. Имам намерение да си свърша работата”, поясни той.

Томов също уточни, че ако БСП и ГЕРБ направят широка коалиция, той "веднага ще тръшне вратата".

42 коментара
19 Февруари 2017 09:57 | защо ??
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

новия областен управител не разпореди проверки на това що е ставало по общините .


19 Февруари 2017 10:06 | старогражданин
Оценка:
0
 (
20
 гласа)

Томов е социалдемократ колкото Първанов. Или аз съм трамвай. ПЕС предпочете БКП, КПСС пред БСДП още в началото, през 90-та година. Споразумението от Малта и ядрения шантаж блокира и днес демократичния процес не само в България. Цялата истина от Томов?!


19 Февруари 2017 10:14 | КОРУПЦИЯ
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

за тая история
260 000 лева общински пари погребани в радиоактивния водопровод за с. Кръстилци и ГЕРБ мълчи що ...??? на г- н Михайлов трябва да му се повдигне обвининие за безстопанственост, а не да се реди у листата на ГЕРБ .


19 Февруари 2017 10:31 | !!!!
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

Благоевград
знаете ли че
Данъците са увеличени в Благоевград с 58%. На сесията на ОС на 27. 01. 217 г. Какви са причините не се знае. Знае се, че на кмета са му нужни пари, които да усвои както само той го може. Грабеж като за последно, дано да му е последно на престъпника. А и така наречените общински съветници с кой акъл гласуваха това увеличение? България не помни такова ограбване каквото направи гроб. Тея изроди пак си правят сметка да управлява пожарникаря, но отпор по всички направления трябва.
Да не позволим на престъпната шайка повече да е във властта.


19 Февруари 2017 11:02 | от герб
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

ние от герб сме съгласни че неможем да управлияваме но ако има послушковци и наивници эащо дане сме на чело още един мандат които ни е напълно достатъчен а ние ще ви благодарим та малко ли виетова ние и беэтова много редко го правим


19 Февруари 2017 11:05 | !!!!
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

санданчанин
СЕГА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ЩЕ УСЕТИ КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ КАТО ИДЕ ДА ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ ..ПРОМИЛИТЕ СА ЯКО ВДИГНАТИ ....ДА СЕ ПОКРИЯТ ХАРЧОВЕТЕ ПО МАШИНИТЕ ЗА МЕТЕНЕ КОИТО НЕ РАБОТЯТ ...ГЛАСУВАЙТЕ пак ЗА ГЕРБ
в САНДАНСКИ СА ПОНЕ 32 % ВДИГНАТИ, КМЕТА ДА ОТГОВОРИ - КОГА СА ВДИГНАТИ И ЩО СА ВДИГНАТИ ....ИМА ЛИ НЕЩО ОБЩО ВДИГАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ С ЗАКУПЕНИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА МАШИНИ ЗА МЕТЕНЕ, КОЙТО НЕ РАБОТЯТ ..КОЛКО ПАРИ Е ПЛАТИЛА ОБЩИНАТА ...ВЯРНА ЛИ Е СУМАТА 72 ХИЛ. ЛЕВА ??


19 Февруари 2017 11:52 | Боже ,дай ми знак
Оценка:
9
 (
21
 гласа)

за кого да гласувам? тома томов -бсп, георги марков- герб,... и още цяла тумба мекерета -доносници на ДС са кандидати за наши народни представители. До вчера пишеха доноси срещу нас, а днеска ще ни защитават и подобряват живота ни ?!?!Да си направят парламентарна група на ДС....


19 Февруари 2017 12:08 | стоян
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

къде еееее новия областен управител не разпореди проверки на това що е ставало по общините ....не чете ли, не чуе ли ????


19 Февруари 2017 12:16 | истината за Томов
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

По същото време групата на Трайков завардва изходите на сградата, където живее Атанас Пашков. "На 8 юни у нас нахълтаха в 3. 30 часа (преди съмване) - разказва съпругата му Христина. - Мъжът ми се опита да избяга през прозореца, но цялата кооперация беше обградена и го отведоха. В 8. 30 часа дойде Тома Томов, екзекутор и пръв помощник на Лев Главинчев, и арестува и мене. Откараха ме в ДС на Лъвов мост и лично Трайков ме би и рита така жестоко, че другият, който беше с него, му каза: "Стига, стига! " Бях облечена в бяла рокля - потънах цялата в кръв. В съседна килия пищеше някаква жена, която непрекъснато питаха: "Ти защо ходи на този гроб? "..


19 Февруари 2017 12:22 | стояне
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

тия са от едно котило, требва да шзлезем ва улицата ---нема друг начин .. да ги размърдаме ...в понеделник пред областта .


19 Февруари 2017 12:24 | Ай
Оценка:
-6
 (
18
 гласа)

Томов у кадърен журналист, Йончева също, Радев е суперпилот, но мисля че сгрешиха като се захванаха с политика. Така е, защото политиката е всеядно животно и рано или късно унищожава всеки и всичко, което навлезе в нея. Примери бол за това, как умни, интелигентни, професионално подготвени хора стават аутсайдери поради политически амбиции. Нямаш ли характер на гешефтар, не си ри комерсиална личност, не можеш ли да лъжеш убедително и виртуозно да бягаш от поемането на отговорност, тогава не ставаш за политик. Така, че ще видим...


19 Февруари 2017 12:28 | Чардафон
Оценка:
1
 (
21
 гласа)

Червен "телектуалец и сметкаджия

надрусан с лакардии за: бедните; соц'ялните; патриотичните; отговорните и винаги омраза към ЕС и САЩ и малоумното некрофилско влечение към Русия - Кремъл и репресивния апарат на ДС.

Изкупува угризенията на съвестта си като омаловажава причастността си към ДС, червения работноческо-селски елит и въобще престъпленията на Червените Кхмери. Ще гориш в Ада - колкото и да лъжеш ефирно.


19 Февруари 2017 13:00 | старогражданин
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

Имало е окръжно на ЦК за масово навлизане на партийните членове в синдикалните организации. Това е от ранната пролет на 90-та година. На Цветница, с. г. БКП напълни за пръв път църквите. Към есента на91-ва България окончателно е разфасована между тези, които станаха за една нощ капиталисти. БСП започна, а Костов доунищожи естествената среда за развитието на социалдемокрацията в България. Няма ги и няма и да ги има кооперациите на дребните производители. Нито пък техните синдикални оргарнизации. Този сегмент от активната част на обществото беше изгонен в чужбина. За да може днес и Томов да се пише социалдемократ.


19 Февруари 2017 13:06 | Пешо
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Да ви е честито подмладяванито с този дърт десар начело.


19 Февруари 2017 13:11 | Стефан
Оценка:
7
 (
17
 гласа)

И какво каза за баща му-шеф на затвора при Т. Живков.
Не бил с окървавени ръце защото малтретирал само криминални. Сякаш не помним, че нямаше такова разделение на затворите.
Мръсна гнида комунистическа.


19 Февруари 2017 13:33 | ревИзор
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Виктор ШеНДов-няма чиляк с такова име в Израел?! Но Виктор ШеМТов, самоковското семкарче-милионер, е дълги години министър на здравеопазването на евреите и прави чудеса в сферата на медицинската помощ. Лошо е да си чул-недочул журналист, но още по-лошо е да публикуваш непознати имена без справка. Така само разсмиваш читателят.


19 Февруари 2017 13:49 | старогражданин
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Виктор Шемтов. Докторите Исакови ми бяха съседи.


19 Февруари 2017 13:50 | !
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

за греховете на бащите не могат да носят отговорност децата


19 Февруари 2017 13:59 | za GEPB
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

18 000 лв. държавни пари прибира мъжът на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Фирмата на Красимир Атанасов „Декра строй“ ЕООД получава крупната сума от Министерство на околната среда и водите, ръководена от близката приятелка на съпругата му Ивелина Василева.

Парите са по проект „Модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ЦДГ „Щастливо детство” в Горна Оряховица. Финансирането е от Националния доверителен екофонд към екоминистерството. Фондът управлява средствата от суапови сделки „дълг срещу околна среда“ и на други външни финансови ресурси, предназначени за опазване на природата в България, пише МИГNews. info.


19 Февруари 2017 14:01 | za GEPB
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

В началото на тази седмица, работниците на „Декра строй“ ЕООД са започнали ремонтните дейности, които включват цялостна подмяна на дограмата на сградата, топлоизолация на фасадите и на покрива, подмяна на старите осветителни тела с нови енергоспестяващи. Предвижда се да бъде подменена вътрешната отоплителна инсталация, ще се монтират и 10 слънчеви колектора на покрива на детската еградина.

Това е поредната апетитна оферта, която печели предприемачът, откакто партията на съпругата му се върна във властта. В края на 2012 г., когато определилата се като „тежката артилерия“ на ГЕРБ Десислава Атанасова беше здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов, семейната им фирма прибра почти 1 млн. лв. от Община Враца. В края на септември 2012-та кметът на града Николай Иванов (ГЕРБ) подписва два договора, с които русенският тконсорциум „ГБСД – 09″, включващ фирмите „Декра – строй“ ЕООД и „ГБС – Русе“ АД, за 951 572 лева без ДДС (или 1 141 886 лв. с ДДС).


19 Февруари 2017 14:03 | za GEPB
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

По-късно Красимир Атанасов получава допълнителни 200 000 лв., тъй като се оказва, че са се появили „допълнителни“ строителни работи.
През януари 2013 г. депутатската фирма „печели“ обществена поръчка на Община Тутракан за 1 183 986 лв. с ДДС. Крупната сума е за ремонт на улиците, тротоарите и за рехабилитация на зелените площи в града.
По време на краткото управление на правителството на Пламен Орешарски, „Декра строй“ ЕООД не успява спечели нито един държавен или общински търг===


19 Февруари 2017 14:22 | защо
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

не се коментират кражбите на ГЕРБ, що украдоха държавата ....повсемесни кражби,
на всички нива ...от горе до доле ...


19 Февруари 2017 14:28 | зa староселянин
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

къде еееее новия областен управител не разпореди проверки на това що е ставало по общините ....не чете ли, не чуе ли ???? или и тоя ще прикрие всичко ...само ни лъжат, требва пред областта да се съберем ...що се прави на ни чул ни видел, народа кански пищи ...от тези гербераски кражби !!! трябва да излезем на улицата ..


19 Февруари 2017 14:33 | Баба
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

От Цветанов е по-умен. Нищо лично към ВИФ.


19 Февруари 2017 14:34 | ?!?!
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Като гледам как едни и същи си прескачат от партия в партия и от коалиция в коалиция, излиза, че всъщност всички са от една партия, ама с различни имена


19 Февруари 2017 14:37 | старогражданин
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Ако всичко в Герб беше тип-топ сега нямаше да има предсрочни избори. Но лансирането на БСП като алтернатива ще продължи още един месец. За повече нямате ресурс. Живо предизвикателство е управлението на държавата при сегашните условия. За къде се бутате?


19 Февруари 2017 14:45 | !
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

за старогражданин
260 000 лева общински пари погребани в радиоактивния водопровод за с. Кръстилци и ГЕРБ мълчи що ...???


19 Февруари 2017 14:51 | за старогражданин
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Забрави да кажеш няколко приказки и за дълга от 16 милиарда с който ни заробихте нас и поколения след нас


19 Февруари 2017 15:52 | старогражданин
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Когато се коментираше в НС дълга за мен беше естествено да се приеме. Както и парите за санирането .Увеличението на БВП ще поеме целия ваш уплах от заема. Герб са без право на неуспех.


19 Февруари 2017 19:16 | ДОКТОРА
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

НАРОДЕ, НЕ ЧЕТЕТЕ ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ ПО ФОРУМИТЕ !!!НАРОДЕ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЛИСТАТА НА ТОМОВ, ДРУГОТО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА !!!НАРОДЕ, ДА ИЗТРИЕМ ОТ ПОЛИТИКАТА ЧУМАТА ГРОБ И ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ НАПРЕД !!!НАРОДЕ, РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЧУМАТА ГРОБ Е НАЙ ЖЕСТОКОТО ПРОКЛЯТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДА ГИ УНИЩОЖИМ, А СЛЕД ТОВА ДА ГРАДИМ ДЕМОКРАЦИЯТА!!!! ДОКАТО ИМА И МАЛКА ЧАСТ ОТ ТАЗИ СГАН, БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е КАТО БОЛЕН ОРГАНИЗЪМ !!!!! НАРОДЕ, РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТАКАВА ЧУМА ОТ КРАДЦИ, УБИЙЦИ И ДОЛНА СГАН, НЯМА И В НАЙ ЗАТЪНТЕНИТЕ СТРАНИ В ДЕСЕТИЯ СВЯТ !!!ТАМ, КЪДЕТО ИМА НАЧЕНКИ ОТ ГРОБ, ТАМ Е СМЪРТ, БОЛЕСТИ И УЖАСТ ЗА НАРОДА !!!НАРОД, КАТО ЮМРУК ДА СМАЖЕМ ПРОКЛЯТИЕТО ГРОБ !!!


20 Февруари 2017 09:26 | Тома Томов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

В политиката никой не влиза сам, влиза с родословието и сенките на предците си.

Малко след новината, че Томов ще бъде водач на листа, интернет общността започна трескаво да се интересува от баща му – полковник Никола Томов Николов – комендант на зловещия лагер „Белене”. Извадиха се на афиша позабравени спомени на концлагеристи, някои от които го уличават в непосредственото убийство на бащата на Богдана Карадочева и на редици други концлагеристи. Беше припомнена и докладна записка, в която полковник Томов рапортува как се процедира с труповете на мъртвите концлагеристи.


20 Февруари 2017 09:27 | Ифандиев за Тома Томов
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

8. 05. 2012 г. - Не са ми известни други „демократи“, освен нея и пишман журналиста Тома Томов, чиито родители да са размахвали болшевишки камшик над политически затворници на комунизма ..


20 Февруари 2017 09:28 | Ифандиев за Тома Томов
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Бащата на Тома Томов бил шеф на затвора в Белене
Как ще коментирате слуховете, че башата на Тома Томов е бил директор на лагера в Белене?
Коментар:
Истината е, че бащата на журналиста Тома Томов е бил шеф на затвора в Белене. Доброжелатели разказват, че той е бил уволнен от поста си, заради добро отношение към излежаващите присъди. Бившият водещ на “Наблюдател”, който отскоро е шеф на в. “Стандарт” обаче мрази някой да припомня червеното минало на родителя му. В редакцията на вестника тази тема е табу и всеки, който повдигне въпроса си рита трудовата книжка.


20 Февруари 2017 09:30 | Тома Томов
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Чий продукт е Тома Томов? Неговият бащата е полковникът от милицията, активният борец против капитализма и фашизма Никола Томов Николов, комендант на концлагера Белене. Самият журналист е израснал на това зловещо място. Бил възпитаван да се наслаждава на садизма, демонстриран от милиционерите при мъченията над политическите затворници на комунистическия режим.


20 Февруари 2017 09:36 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

В материала си по темата Христов цитира и мемоарите на Георги Константинов, политически затворник от 60-те години в „Белене“. Според тях през 1959 г. лагерът има нов началник – полк. Томов (бащата на Тома Томов). Сред политическите затворници се е разказвало, че той е изпратен да оглави затвора като наказание.

Преди това Никола Томов Николов е бил на дипломатически пост под прикритие в Лондон. Бил резидент на задграничната агентура на Първо управление на ДС (разузнаването), но бил обявен за persona non grata след провал на разузнавателна операция.

„Сега бил зъл като оса и се престаравал в желанието си да бъде върнат в „елитната” служба”, пише Георги Константинов.

Бащата на Тома Томов е уличен и в прикриване на убийствата в лагера край Ловеч. От негова докладна от 1961-а, се разбира, че той не сигнализира за убийствата на висшето партийно ръководство или на МВР, а пише до вътрешното министерство, че тези факти могат да компрометират управлението на партията.


20 Февруари 2017 09:39 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Фактите за политическите затворници в затвора в Белене
През август 1959 г. Политбюро на ЦК на БКП е принудено под натиск от Запад да закрие най-големия концлагер за политически противници на тоталитарното си управление – този в „Белене”. В същото време на една каменна кариера край Ловеч със знанието на висшата политическа върхушка начело с Тодор Живков, МВР-ДС създава нов секретен лагер, станал печално известен с убийствата в него под името „Слънчев бряг”.
В същото време обаче затворите на страната са пълни с хора, осъдени по политически причини или водените по това време с определението на режима на БКП за „контрареволюционни прояви”, тоест всякаква дейност, която може да се определи като „вражеска” или несъвместима с режима.
В строго секретна информация за агентурно-оперативната работа при затвора в Белене на отдел „Затвори“ в МВР е посочено, че към 31 декември 1960 г. в него има 1 358 затворници, от които 302 контрареволюционери. Сред тях са 101 опозиционни земеделци, 16 царски


20 Февруари 2017 09:42 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Прикриването на убийствата в лагера край Ловеч от бащата на Тома Томов
Има и един друг малко известен факт за бащата на Тома Томов. Той също се отнася за периода, когато е началник на затвора в Белене, когато става съучастник в прикриването на убийствата в лагера край Ловеч в периода 1959-1962 г.
За това свидетелства негова докладна от 1961 г., приложена в делото на Главна прокуратура по делото за установяване на виновните за убийствата в лагера край Ловеч, образувано през 1990 г.
Тъй като труповете на убитите в лагера край Ловеч не са предавани на близките, за да не се разкрива насилствената им смърт, те са заравяни на един от островите до затвора в Белене.
Всички затворници в затвора Белене обаче стават свидетели на пренасянето на труповете. Полк. Никола Томов Николов не сигнализира за убийствата на висшето партийно ръководство или на МВР, а пише докладна до вътрешното министерство, че тези факти могат да компрометират управлението на партията.


20 Февруари 2017 09:43 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Докладната на началника на затвора в Белене Никола Томов Николов е лятото на 1961 г. „относно починали въдворени, които се заравят на остров Предела” и е цитирана за първи път в документалната книга на разследващия журналист Христо Христов „Секретното дело за лагерите”, издадена през 1999 г. В документа, изготвен и подписан от бащата на Тома Томов, се казва:
„Това [докарването на труповете на лагеристите от лагера край Ловеч] става твърде явно и открито. С камиона, който е известен на цялото с. Белене и на всички служители и затворници, се докарва трупа в един чувал – сламеник.
Камионът спира до моста пред щаба на затвора, стоваря се трупа в една лодка, която се прикачва за моторница "Чавдар" и заминава за острова. При пристигането на камиона затворниците казват "пристигна колетна пратка от Ловеч".
Затворникът, който ги заравя се нарича Канто и му казват "погребална агенция Канто".
Това почти явно заравяне на труповете на въдворените, изхождайки от това, че селото е католическо,


20 Февруари 2017 09:44 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Прикриването на следите от убийствата
След докладната на Никола Томов Николов е изготвено предложение как да по-прикрито да се заравят труповете. На 15 август 1961 г. от МВР изпращат лично, строго секретно писмо до началника на Трудовата група-Ловеч Петър Гогов.
Върху писмото Мирчо Спасов е сложил следната резолюция: ”Бързо, веднага да се сложи край на тия демонстрации и вреден шум с труповете на починалите в Трудовата група-Ловеч при пренасянето и заравянето им! "
Отделно Мирчо Спасов пише до началника на Окръжно управление на МВР-Ловеч Кирил Александров и Петър Гогов дословно:
"Да се спазва в известна тайна всеки случай поне при пренасянето и заравянето, макар, че няма нищо незаконно. Действайте от мое име и за стореното да ми се доложи".


20 Февруари 2017 09:45 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Следвайки указанията, ръководството на лагера изготвя специална инструкция как да се процедира с труповете. Запазено е решение от 27 юли 1961 г., в което се посочва:
„За по-лесна манипулация при снемането на трупа от камиона, поставянето му в лодката, изваждането му от нея и отнасянето до гроба да се приготви един постоянен брезентов чувал с дръжки, в който се поставя увития в сламеник труп. Специално за изваждането на трупа от лодката да се приготви един улей от две дъски и по него да се извлича до брега.
Да се подберат няколко затворници, бивши членове на партията, попаднали за катастрофи и други невулгарни престъпления, и на тях да се възложи да се занимават с погребението на умрелите. Ако за в бъдеще погребенията ще се извършват само от служители, то да се ангажират такива от надзорния състав на затвора и да пазят тайна. ”
Близките на убитите са получавали единствено дрехите им, в повечето случаи окървавени, някоя и друга лична вещ и не винаги смъртен акт, издаден от Градския н


20 Февруари 2017 09:45 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Свидетелството на един политически затворник от затвора в Белене
В цитираните по-горе мемоари на политическият затворник Георги Константинов „Адски калейдоскоп”, които са издадени през 2006 г., той разказва следния случай, на който присъства в затвора в Белене”. Константинов описва случай при който петима затворници са откарани в карцера след отказа да участват в строежа на помещения, предвидени за нови карцери:
„Откъм импровизираните карцери се чуваха викове. Беше гласът на Йоцов, когото, изглежда, джандарите биеха. В същия момент в тоя кръг на ада влезе през портала някакво дете в къси панталонки. Придружаваше го началникът на обекта, вече старши лейтенант Йонко...
Детето и палачът прекосиха двора и се насочиха към подземието, откъдето идваха заглъхващите викове на Васил Йоцов. Със Серафимов бяхме на не повече от десетина метра от дупката, в която копоите ритаха беззащитната си жертва, когато край нас минаха старши лейтенантът и детето с късите панталонки, упътени към отворите-от


20 Февруари 2017 09:47 | ИЗЛЪГА ЛИ ТОМА ТОМОВ
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

отворите-отдушници, от които се разнасяха стенанията на нещастия ми приятел.
Някой каза, че това дете е синчето на полковник Томов. Йонко му показваше „как се калява стоманата” и как е нужно да се постъпва с врага на „народната власт”. То приближи до амбразурата на склада, опитвайки се да надзърне в полумрака на подземието.
В този момент Йоцов извика: „Убийци! ” А копелето му недно... се смееше. Очевидно, след обилния обяд, приготвен от робите на баща му, то изпитваше нужда да се... забавлява. Един ден то ще стане най-добрият копой сред българските журналисти и кореспондент сред шпионите – Тома Томов.
След „демократичната” подмяна на част от персонала в бардака то ще продължи да оглупява „медийно” лековерната си публика със „спомени” за бащата, чиято кариера пострадала от хуманното му отношение към „питомниците” в затвора на острова. ”
Тома Томов не е опровергал това неудобно свидетелство на един политически затворник, а не криминал, под какъвто знаменател днес той поставя полит




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар